zaterdag 11 september 2021

De R in de maand ...

 We zijn al weer halverwege de maand september, de eerste maand met een R. Maar anders dan andere maanden; wie van u weet nog dat met de R in de maand de levertraanfles op tafel kwam en de pot davitamon om maar de winter door te komen. Deze maand is meestal ook de maand waarin vele zaken opstarten en beginnen. De corona heeft dit tot iets anders gemaakt. Niet alles kan en mag, de beperking blijven en worden niet versoepeld en wij gaan gewoon door. Het wordt een jaar waar alles weer anders zal gaan dan vorig jaar en ook weer niet hetzelfde als het jaar daarvoor. 

We kijken wat er gebeurt in de parochies: de koren beginnen langzaam aan weer op te starten of verder uit te breiden, de projecten van de Eerste Communie en Vormsel zijn gestart of worden gestart. Er is gelukkig weer wat mogelijk. Vieren hebben we altijd kunnen doen, maar dan met beperkingen. Kunnen wij deze periode waar de R in de maand is, gebruiken om de R te laten zijn de R van revitaliseren. Alles weer nieuw leven inblazen en de waarde die ons geloof heeft opnieuw herontdekken. Er is veel veranderd, soms ten goede maar ook dingen die niet meer terugkomen. Misschien hebben wij net al vroeger die levertraan en davitamon weer nodig om een levende gemeenschap te worden. Het hoeft niet het oude te worden, maar wel dat we elkaar blijven ontmoeten en met elkaar blijven vieren. 

De R in de maand gaat over de weerstand die minder wordt in een tijd dat er minder zon is en vroeger minder vers fruit, dat zorgde er voor dat niet altijd ziektes buiten de deur gehouden kon worden. Nu is dat allemaal heel anders en toch is onze weerstand verzwakt als het gaat om ziektes buiten de deur houden als: eenzaamheid, het te druk zijn, geen tijd hebben. Kunnen wij onze weerstand verhogen door juist elkaar weer op te zoeken en met elkaar te vieren om energie en vitamines op te doen om een echte gemeenschap te kunnen vormen? En dat kan natuurlijk op vele manieren; samen vanuit de Blijde Boodschap op weg te gaan kan de weerstand tegen deze onderwerpen verhogen.

De afgelopen maanden zijn wij als pastores op verschillende dagen in de week aanwezig op de verschillende secretariaten van de parochies. En daar mogen we ervaren dat we, als ik het zo mag verwoorden: vrijwilligers, bezoekers, mensen die signalen doorgeven, zij die levertraan en davitamon kunnen zijn. Wat is het fijn vanuit een gemeenschap te vertrekken naar leden van de gemeenschap, om weerstand te bieden aan die ziektes van onze tijd. Natuurlijk het is onmogelijk om iedereen direct te bezoeken, maar het streven is daar om dat zo evenwichtig mogelijk te doen. 

De R in de maand betekent revitaliseren, ruchtbaarheid geven aan signalen om als gemeenschappen met elkaar op weggaan. Jezus gaf ons vaak het voorbeeld dat vanuit de donkerte juist licht kunnen zijn voor de ander. Hij deed dat door parabels te vertellen, door de schriftgeleerden op de proef te stellen en te zijn als de mantel van liefde voor ieder mens.


Toon Jorink, namens het pastorale team


Geen opmerkingen:

Een reactie posten