dinsdag 28 februari 2023

Afscheid van pater Gerard Remmers

Zeg maar Gerard, zo stond hij in het leven, een mens die een medemens ontmoet. We hebben afscheid van deze markante man moeten nemen. Dit vond plaats afgelopen zaterdag in een volle kloosterkerk van Nieuwe Niedorp. De kerk die hem aansprak, zijn verbondenheid met Franciscus, daar wilde als hij zou overlijden zijn viering van het leven vieren. Dit zei hij al aan het begin van de periode dat hij in onze regio werkzaam was.

Iedereen die bijgedragen heeft om zijn viering van het leven mogen wij bedanken. Hieruit bleek ook hoe geliefd Gerard in de gemeenschappen was en is. Dankbaar dat we dat met elkaar samen hebben mogen doen.

De laatste periode van zijn leven stond in het teken van: Hoe ga ik het avontuur aan dat de dood heet. Hij was er niet bang voor, leefde er stap voor stap er naar toe. Hij heeft genoten van het leven tot het laatst aan toe. Hij onderhield met velen contact, juist in deze periode, zo ook met bisschop Hendriks. Op de website www.arsacal.nl van de bisschop, schreef hij het volgende:

P. Gerard Remmers ofm cap.

De Kapucijn Pater Gerard Remmers was eigenlijk nog maar kort geleden in ons bisdom komen wonen, in Heerhugowaard, maar zijn inzet in de parochies maakte hem al gauw geliefd. Hij was vol pit en enthousiasme en wilde graag nog iets oppakken. Hij zou tot administrator worden benoemd, maar de Heer beschikte het anders. Zomaar ineens bleek hij ernstig ziek te zijn en nog maar korte tijd te leven te hebben. Die korte tijd die hem gegeven was, werd ook een periode van genade, van overgave en van dankbaarheid, terugkijkend op zijn leven. Nog afgelopen zondag stuurde hij een e-mail waarin vol dankbaarheid terugkeek, ook op de laatste tijd in ons bisdom. Een dag later had hij deze aarde verlaten..

Hij overleed maandag 20 februari in het Hospice van Alkmaar. Hij noemde het De Hemel Op Aarde. 

Dan rijst de vraag en hoe nu verder. Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Er vallen heel veel gaten in het rooster in de 6 parochies waar Gerard werkzaam is. Wij als pastores team van het dekenaat Schagen zullen dit zo goed mogelijk proberen in te vullen. Dat betekent dat er voor u soms onbekende priesters, catechisten voor zullen gaan in de vieringen. We mogen en kunnen gelukkig blijven vieren met elkaar, zeker nu wij op weggaan naar Pasen. De voorbereiding is begonnen met de veertigdagentijd. We mogen tot inkeer komen dat wij ons leven soms anders moeten inrichten om ons doel te bereiken. Juist als we het samen doen wordt het minder moeilijk en kunnen we na de veertigdagen echt Pasen vieren.

Namens het gehele pastores team van het dekenaat Schagen: Toon Jorink, diaken

zondag 26 februari 2023

Afscheid...

 



Zaterdagmiddag 25 februari hebben we in de Kloosterkerk in dankbaarheid afscheid mogen nemen van onze pastoor pater Gerard Remmers. Gerard was gezien, dit bleek wel uit de volle kerk. Het was een mooie en indrukwekkende viering waarbij het koor fantastisch heeft gezongen. De Evangelielezing kwam uit Lucas 24, 13-35: de EmmaĆ¼s gangers, een tekst die zeer bij pater Gerard paste. 

Vooraf de viering werd het lied Pelgrimsgebed, uitgevoerd door Amanda Strydom, een aantal keren gestreamd. Een lied die Gerard zo dierbaar was. In herinnering aan Gerard hier de tekst van het lied welke door Toon Jorink uit het Zuid-Afrikaans is vertaald.


Pelgrimsgebed 

Vader God, U kent mijn naam

Mijn binnenkant en buitenkant

Mijn grootspraak en mijn kleine verdriet

Mijn houvast van alles in het verschiet.

*

U kent mijn angsten en mijn hoop

De weg die ik zo blootsvoets bewandel

De weg heeft U al lang voorbereid

Je nivelleert de weg voor mij.

*

Alle pelgrims keren terug naar huis

Elke zwerver komt weer thuis

Ik verdwaal nog steeds op uw snelweg

Zoekend naar Uw Vaderhuis.

*

Moeder God U kent mijn waanidee

Mijn ego en mijn opstaan

De draken waar ik tegen blijf vechten

Je wijst me altijd weer de weg.

*

U hebt mij gezegend met Uw licht

Het licht strooi ik aan elke zijden

Alleen U weet hoe mijn toekomst eruit ziet

Ik heb niets, U maakt me rijk.

*

Alle pelgrims keren terug naar huis

Elke zwerver komt weer thuis

Ik verdwaal nog steeds op uw snelweg

Zoekend naar Uw Vaderhuis.



Gerard had zich in korte tijd geliefd gemaakt bij veel parochianen. Wij zullen hem, ook als inspirator, voor onze parochie erg missen.





dinsdag 21 februari 2023

Laat je zomaar raken .....

Neem even een moment en...

 laat je zomaar raken door dit Credo....


CREDO IN UNUM DEUM
di Balduzzi e Casucci (Verbum Panis)




(uitgevoerd door Corale Della Pastorale Giovanile Diocesana di Catania)

vrijdag 3 februari 2023

Pastorale vragen ......


Beste parochianen,

In de ontstane situatie door de ziekte van Gerard en de vakantie van Toon kunnen  er zich problemen voordoen als er pastorale vragen zijn van onze parochianen in geval van  bijv.  ziekte of overlijden.

In deze gevallen kunt u deze vragen aan onze Deken Ivan Garcia  Ferman adresseren.

U kunt de Deken bereiken via e-mail:  fgi0017@gmail.com of telefonisch op: 06-17129642

Met vriendelijke groet,

de Kloosterraad