vrijdag 21 september 2018

Oktober maand van de Rozenkrans

De meimaand is bij uitstek de Mariamaand; oktober is de maand van de Rozenkrans, de eeuwenoude oefening van het 150 maal herhalen van het Mariagebed Weesgegroet. In de Katholieke Kerk wordt oktober beschouwd als de tweede Mariamaand. Deze devotie is een uitbreiding van het liturgische feest van Maria van de Rozenkrans op 7 oktober.

De totale Rozenkrans bestaat sinds het laatste Maria jaar uit vier gedeelten, en twintig geheimen. Er zijn: de blijde geheimen, de droevige geheimen, de geheimen van het licht en de glorievolle geheimen. Elk geheim overweegt een voorval uit het evangelie. Ieder deel met vijf geloofsgeheimen is een ' rozenhoedje'. De Rozenkrans is een krachtig, werkdadig gebed.

In onze Mariakapel willen we het komende kwartaal op de 1e zaterdag van de maand een gezamenlijk rozenhoedje bidden. Even een moment van rust en van bezinning en een mooi moment om het weekend te beginnen. Er is gelegenheid een kaarsje op te steken.
Op zaterdagochtend 6 oktober, 3 november en 1 december is de kapel vanaf 09:15 uur open. 09:30 uur beginnen we met gebed. Daarna bidden we samen een rozenhoedje en sluiten we af met een gebed. In stilte ieder op zijn of haar moment verlaten we de kapel.

Ieder is bij deze korte bidstonden van harte welkom.


Bloemen in gebed 

je kleumde kou
in luchtige zomerdracht
wij schuilden
voor het buiig blauw

een klein kapelletje
waar in het donker
warmte huisde
van vele kaarsjes

op het altaar
was Maria neergezet
versierd met vaasjes
bloemen in gebed

stilte maande
ons tot rust met
vleugjes wierook
in de eeuwenoude lucht

in vervoering
zijn wij blijven staan
de regen buiten is
onopgemerkt voorbijgegaan


Dit is een initiatief van Annemiek Wijnker en Hans van Eck.