woensdag 26 februari 2020

De Veertigdagen-Vastentijd voor jongeren!

(bijdrage van het pastorale-team personele unie "De Vijfhoek")
In mijn andere artikel over de Veertigdagen-Vastentijd stelde ik de vraag of deze periode niet iets van vroeger was, waarbij ik  mij afvroeg hoe jongeren van hier en nu daar mee omgaan? Op internet werd mijn aandacht getrokken naar een jongeren-site van ‘’ Alpha Youth ‘’ die bijeenkomsten organiseert in cafés, studentenverenigingen, kerken, jongerenclubs en zelfs in gevangenissen, waar ze open spreken over de basis van het christelijk geloof. Op deze site ben ik hun zogenaamde ‘ blog ’ gaan lezen, waarin ze mij verraste door elkaar de vraag te stellen: Ben jij aan het vasten op dit moment?
Hun openheid op het internet wil ik ( diaken Hans Bruin ) graag ongecensureerd met u delen, een openheid waarin jongeren laten merken dat God voor hun van levensbelang is.
Onderstaand wordt hen de vraag gesteld of en waarvan ze aan het vasten zijn en of dit niet moeilijk is? In de volgende editie wordt hen de vraag gesteld waarom ze dan doen.
Onderstaande teksten zijn van Alpha Youth !
:
”Ben jij aan het vasten op dit moment? ” De auteur, Marjolein, vroeg dit uit nieuwsgierigheid aan de Alpha Youth-volgers op Instagram en wat bleek: bijna 40% is nu aan het vasten. De mensen die nu aan het vasten zijn, doen dit vaak veertig dagen lang, de veertig dagen vóór Pasen. Dit heet de veertigdagentijd.
Wat is vasten eigenlijk? Vasten betekent volgens het woordenboek: ‘Met opzet niets of weinig eten gedurende een bepaalde periode.’ Misschien ken je het als iets wat vooral moslims doen tijdens de ramadan. Maar ook christenen doen het regelmatig. Er zijn meerdere stukken in de Bijbel te vinden waar je kan lezen dat mensen vasten. Maar wat ik mezelf afvroeg: waarom doen mensen dat NU nog? Ik besloot het te gaan vragen aan vier jongeren die nu aan het vasten zijn. Lees hieronder meer!
Waarvan zijn jullie aan het vasten?
Fleur (20 jaar): ”Ik ben veertig dagen aan het vasten van Snapchat. Ik was er per dag wel een paar uur mee bezig. De hele tijd had ik het gevoel dat ik het moest bijhouden. Toen heb ik er een berichtje op gezet: ik ben even offline. Vervolgens heb ik de app verwijderd. Sindsdien heb ik er niet meer op gekeken.”
Wilco (19 jaar): ”Ik ben aan het vasten van klagen. Dat betekent dat ik deze periode bewust oplet of ik niet negatief denk of iets negatiefs uitspreek. Het is natuurlijk de bedoeling dat ik dit na Pasen voortzet maar deze periode gebruik ik om me daar extra op te focussen.”
Celine (17 jaar): ”Ik ben aan het vasten van YouTube. Vaak voordat ik ging slapen, scrolde ik gewoon door de aanbevolen video’s op Youtube voordat ik ging slapen en klikte ik random wat aan. Telkens dacht ik: ‘nog eentje dan’, en vervolgens keek ik er dertig en ging ik veel te laat slapen. Nu ga ik veertig dagen niet op Youtube.”
Matthijs (18 jaar): ”Ik ben aan het vasten van alcohol en frisdrank. Ik drink nu in plaats van frisdrank en alcohol veertig dagen alleen maar water. Normaal dronk ik in het weekend lekker een biertje en doordeweeks pakte ik frisdrank erbij. Dat doe ik nu niet.”
Is het moeilijk om veertig dagen te vasten? Fleur: ”Het lukt aardig goed. Als het niet lukt, is dat natuurlijk niet erg. Het is voor christenen niet verplicht om mee te doen. Ik zou het zelf wel aanraden! Ik merk dat ik er rustiger van wordt en minder gestrest. Het leven is druk en je moet de hele tijd presteren. Vasten is voor mij een pauze. Even de telefoon weg geeft al heel veel rust.”
Wilco: ”Het is wel lastig maar ik heb een notitie achter op mijn laptop geplakt als herinnering. Mijn laptop gebruik ik veel, dus ik kijk er vaak naar. Omdat een aantal van mijn vrienden ook aan het vasten zijn, spreken we daar weleens over met elkaar. Ze wijzen me er ook op als ze me betrappen op een negatieve opmerking.”
Celine: ”Het begin vond ik wel moeilijk. Het zit dan nog in je systeem. Dat was een omschakeling. Het moet even uit je routine. Nu lukt het wel.
Je moet ook realistisch blijven en een doel kiezen wat je echt kan behalen.”
Matthijs: ”Nee, het is niet moeilijk. In het begin moet even de knop om. Het is ook hoe je ernaar kijkt: ik vind frisdrank lekker, maar ik wil het nu niet. Als je het gaat zien als: ik vind frisdrank lekker maar ik mag het nu niet, dan wil je het juist heel graag. Het is niet verplicht als christen om te gaan vasten. Je wordt er niet heiliger of vromer van. Als jij het niet prettig vindt, dan moet je het niet doen. Het is meer een manier om meer bezig te zijn met de tijd van Pasen.”

maandag 24 februari 2020

De kerk blijft open!


Afgelopen jaren zijn wij druk geweest over de continuïteit van onze parochie en het kerkgebouw. Wij zijn van oudsher een financieel arme parochie maar wij zijn rijk met de mensen in de parochie. Wij merken echter al jaren dat het aantal mensen dat actief de kerk bezoekt minder wordt. Wij hebben u daar al diverse keren over geïnformeerd. De kerk blijft wel een belangrijke plaats voor een ieder in goede en minder goede tijden. 
Wegens deze ontwikkelingen zijn wij in gesprek geraakt met de eigenaar van het Kloostergebouw, de stichting Redemptoris Nieburg. Wij hebben de afgelopen jaren diverse gesprekken gevoerd en in de gezamenlijkheid gekeken wat het beste is voor de parochie en het kerkgebouw. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het weer in één hand komen van het kerkgebouw, het Klooster en Onder de Kastanje voor de langere termijn voor een ieder de beste oplossing is.

Wij willen u hier verder over informeren en wel op zondag 29 maart na de eucharistieviering waarin ons gemengd koor zingt.  De eucharistieviering begint om 10.00 uur. 

U bent hiervoor van harte welkom en bij deze uitgenodigd.  

Kloosterraad.

zaterdag 22 februari 2020

Van aswoensdag en de veertigdagentijd naar pasen

(Bijdrage van het pastorale team personele unie "De Vijfhoek")

Nu ik dit schrijf denk ik, wat gaat de tijd toch snel.
We hebben nog maar net de discussies over vuurwerk achter de rug en zijn alweer aangekomen in de Veertigdagentijd, een periode van bezinning, gebed en consuminderen ( vasten ), welke als doel heeft om over onze relatie met God en het leven na te denken.
Op Aswoensdag begint de veertigdagentijd, welke een periode vormt om ons voor te bereiden op Pasen, het Hoogfeest waar we vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan, waarmee Hij ons heeft laten zien dat het leven en niet de dood het laatste woord heeft.
De veertigdagentijd herinnert ons aan het verhaal uit de Bijbel, waarin Jezus veertig dagen in de woestijn doorbracht zonder eten en drinken, om Zijn roeping duidelijk te krijgen.
Als volgelingen van Jezus worden wij gevraagd solidair te zijn met Jezus in de woestijn, welke een periode vormt van "consuminderen", ook wel "Vastentijd" genoemd.
In deze ‘Vastentijd’ wordt gevraagd om tijdelijk af te zien van luxe, waarbij je kunt denken aan social-media, drank, tussendoortjes maar ook bijvoorbeeld vlees.
Door af te zien van al die onbewuste ‘’ luxe ‘’ worden wij als mensen uitgedaagd, waardoor het besef kan groeien om onze overvloed te delen met anderen, de houding die Jezus ons heeft voorgedaan.
Mogelijk denkt u na het lezen van dit artikel dat de Vastentijd iets is wat we van vroeger kennen. In de volgende editie van dit blad laat ik hierover jongeren aan het woord. Het zal u verrassen.
In deze veertigdagentijd wens ik u veel devotie en verbondenheid toe.
We zijn samen onderweg naar Pasen. 

Hartelijke groet, mede namens het pastorale team, 
diaken Hans Bruin, 

maandag 17 februari 2020

Jeugdviering met het Jeugdkoor t.g.v. 100 jarig bestaan van de H. Wulframparochie Waarland

Jeugdviering met het Jeugdkoor t.g.v. 100-jarig bestaan van de H. Wulframparochie Waarland: Jij komt toch ook? En u ook?
Het jeugdkoor is al een tijdje hard aan het repeteren en bijna klaar voor de Jeugdviering op zaterdag 29 februari aanstaande om 19.00 uur in de H. Wulframkerk te Waarland.
De muzikale talenten: Noa Stam, Denise Koster, Tess Provoost, Pim Smit, Jesse Jaspers, Jelle Zutt en Binck Snel, vormen samen het speciaal voor dit jubileum opgerichte jeugdkoor.
Ze zingen zelfgekozen, moderne nummers -hier en daar enigszins tekstueel aangepast – waaronder Bohemian Rapsody van Queen, Leef van André Hazes, Oceaan van Racoon en ook Rollercoaster van Danny Vera.
Hierbij begeleiden ze zichzelf op gitaren, keyboard en piano. Het belooft een bijzonder mooie viering te worden.

Niet alleen voor de jeugd, we weten zeker dat iedereen zal genieten van deze speciale viering, dus komt allen.
Kijk op de Facebookpagina van de H. Wulframkerk voor een klein tipje van de sluier: een filmpje van één van de repetities.
Schrijf deze datum in uw agenda. Een unieke viering door de Jeugd van Waarland muzikaal omlijst.
Namens het jeugdkoor,
Doret Dekker, koorleider.

maandag 10 februari 2020

Het evangelie op de Zuidas

Toen ik een aantal jaar geleden een toneelcursus volgde in Amsterdam, raakte ik een keer in gesprek met een van de andere deelnemers. Hij werkte bij een bank en vertelde over het imago van zijn beroepsgroep. De kredietcrisis was namelijk gaande en hij vertelde onder meer over het systeem van bonussen. Bankiers hebben sinds de crisis geen goede naam. Je zou haast vergeten dat de meeste van hen gewoon mensen zijn zoals u en ik. Mijn cursusgenoot gaf aan dat hij hoopte bij te dragen aan een verandering van binnenuit.
Helaas hoor je regelmatig dat de financiële sector nog steeds vol zit met ongezonde prikkels. Men lijkt weinig geleerd te hebben van de crisis. En ook de bonussen van managers aan de top van andere bedrijven roepen vaak algemene verontwaardiging op.
Hoe kun je werken aan verandering van binnenuit? Ruben van Zwieten probeert dat op zijn manier. Hij is als predikant werkzaam op de Zuidas in Amsterdam. Met zijn restaurant en sociale werkplaats De Nieuwe Poort brengt hij mensen op de Zuidas bij elkaar om na te denken over wat hun motiveert en inspireert. Een beetje zoals Jezus zelf, die in zijn contacten met bijvoorbeeld tollenaars hen wist te bewegen tot een andere manier van leven.
In het bisdomblad Samen Kerk las ik over een ander initiatief op de Zuidas: een conferentie op vrijdag 27 maart aanstaande. Onderwerp is de ‘financiële ethiek’, oftewel: wat is goed gedrag als je geld beheert? Sprekers zijn mensen uit de bankenwereld, de politiek en de wetenschap. Een mooi initiatief, want echte verbetering komt zelden door regels en wetgeving, maar heeft te maken met mentaliteit.
Wat dat aangaat moeten we ook niet te hard en eenzijdig zijn in ons oordeel. We wijzen gemakkelijk naar bankiers en topmanagers. Maar we leven in diezelfde wereld. We hebben dan wel minder geld in de portemonnee, maar hebben we werkelijk een andere mentaliteit? Ik ben bang dat we daar bijna allemaal nog een hoop in te leren hebben. Jezus stelt het heel prikkelend: “Voor een rijke is het moeilijk om het Koninkrijk van God binnen te gaan.” Het evangelie vraagt ook van ons een verandering van binnenuit.
Pastoor Tilma
De conferentie van 27 maart vindt plaats in het Circl gebouw en duurt van 13:00 tot 16:30 uur. Toegang is gratis. Aanmelden vóór 20 maart. Meer informatie op www.cslk.nl. Mocht u het interessant vinden om de conferentie bij te wonen, dan kunnen we misschien samen gaan. Laat maar weten!

woensdag 5 februari 2020

Woord van de paus: De eenheid is Gods wil voor ons....

Gastvrijheid is belangrijk en ook een belangrijke oecumenische deugd. Het betekent bovenal erkennen dat andere christenen werkelijk onze broeders en zusters in Christus zijn.
Iemand kan zeggen: ‘’Maar die is protestant, en die orthodox…’’ Ja, maar we zijn broeders en zusters in Christus. Die genereuze daad is geen eenrichtingsverkeer, want wanneer wij christenen verwelkomen, ontvangen we hen als een geschenk. En we worden beloond, want we ontvangen datgene wat de heilige Geest gezaaid heeft in onze broeders en zusters. Dat wordt voor ons een geschenk, want ook de Heilige Geest zaait Zijn genade overal.

Het verwelkomen van christenen uit een andere traditie betekent in de eerste plaats hun liefde tonen. Want we zijn kinderen van God, onze broeders en zusters, en dat betekent ontvangen wat God in hun leven heeft gedaan. De oecumenische gastvrijheid vraagt om welwillend naar anderen te luisteren, aandacht te geven aan hun persoonlijke verhalen en aan de geschiedenis van hun gemeenschap, met een andere traditie dan de onze.
De oecumenische gastvrijheid draagt het verlangen in zich om de Godservaring van andere christenen te leren kennen en de hoop om de geestelijke geschenken die zij daaruit halen te ontvangen. Dat is een genade. Ik denk aan het verleden, aan mijn eigen land bijvoorbeeld. Toen er een aantal missionarissen arriveerde, stak een groep katholieken hun tenten in brand. Dat is niet christelijk. We zijn allemaal broeders en zusters en we moeten elkaar gastvrijheid betonen.

Vandaag de dag is de zee waarop Paulus en reisgenoten schipbreuk leden (Hand. 27) opnieuw een gevaarlijke plek voor het leven van andere reizigers. Overal ter wereld ondernemen mannen en vrouwen gevaarlijk reizen om te ontkomen aan geweld, oorlog en armoede.
Net zoals Paulus en zijn reisgenoten krijgen ze te maken met onverschilligheid en de vijandigheid van de woestijn, de rivieren en de zeeën. Talloze keren krijgen ze geen toegang tot de haven.
Maar helaas krijgen ze ook te maken met nog ergere vijandigheid. Ze worden uitgebuit door criminele mensenhandelaren, en dat vandaag de dag!
Ze worden door sommige leiders behandeld als een nummer en als een bedreiging.
Soms werpt de ongastvrijheid hen als een golf terug in de armoede of de gevaren waarvoor ze zijn gevlucht. 
Wij als christenen moeten samenwerken om de migranten Gods liefde te tonen, die Jezus Christus zichtbaar heeft gemaakt. We kunnen en moeten getuigen dat er niet alleen maar vijandigheid en onverschilligheid bestaan, maar dat elke mens kostbaar is voor God en door Hem bemind wordt. De verdeling die er nog steeds tussen ons bestaat, verhindert ons om ten volle het teken van Gods liefde te zijn. Samenwerken om de oecumenische gastvrijheid voor te leven, vooral richting degenen van wie het leven kwetsbaar is, maakt van al ons christenen betere mensen, betere leerlingen en meer verenigd christelijk volk. Die brengt ons uiteindelijk dichterbij de eenheid en die is Gods wil voor ons.        
( Bij de algemene audiëntie van de paus op 22 januari )

dinsdag 4 februari 2020

Van het pastoresteam van de personele unie "De Vijfhoek"




De Kerk

De kerk is een plekje om te schuilen
Waar je mag zijn met je verdriet.
Heb je behoefte om te huilen?
Er is niemand die je dat verbiedt.

De kerk is een plekje voor je zorgen
Waar je mag zijn met al je pijn.
Ben je bang voor de dag van morgen?
Weet dat je daar altijd mag zijn.

De kerk is een plekje zonder vragen
Niemand die het beter weet
Ook zal niemand je daar plagen
Niemand die je daden meet.

De kerk is een plekje in de stilte
Een zonnestraal die je soms ziet
Een beetje liefde in de kilte
Een beetje troost in jouw verdriet. 

     ( van André van der Elst )


zaterdag 1 februari 2020

Wat geef je erom?


Kerkbalans gaat over meer dan geld, 
het gaat over omzien naar elkaar,
over gastvrij zijn, 
over verbinden,
over bezoeken,
over ontmoeten,
over delen.......

onze gemeenschap is het waard!!!!