maandag 10 februari 2020

Het evangelie op de Zuidas

Toen ik een aantal jaar geleden een toneelcursus volgde in Amsterdam, raakte ik een keer in gesprek met een van de andere deelnemers. Hij werkte bij een bank en vertelde over het imago van zijn beroepsgroep. De kredietcrisis was namelijk gaande en hij vertelde onder meer over het systeem van bonussen. Bankiers hebben sinds de crisis geen goede naam. Je zou haast vergeten dat de meeste van hen gewoon mensen zijn zoals u en ik. Mijn cursusgenoot gaf aan dat hij hoopte bij te dragen aan een verandering van binnenuit.
Helaas hoor je regelmatig dat de financiële sector nog steeds vol zit met ongezonde prikkels. Men lijkt weinig geleerd te hebben van de crisis. En ook de bonussen van managers aan de top van andere bedrijven roepen vaak algemene verontwaardiging op.
Hoe kun je werken aan verandering van binnenuit? Ruben van Zwieten probeert dat op zijn manier. Hij is als predikant werkzaam op de Zuidas in Amsterdam. Met zijn restaurant en sociale werkplaats De Nieuwe Poort brengt hij mensen op de Zuidas bij elkaar om na te denken over wat hun motiveert en inspireert. Een beetje zoals Jezus zelf, die in zijn contacten met bijvoorbeeld tollenaars hen wist te bewegen tot een andere manier van leven.
In het bisdomblad Samen Kerk las ik over een ander initiatief op de Zuidas: een conferentie op vrijdag 27 maart aanstaande. Onderwerp is de ‘financiële ethiek’, oftewel: wat is goed gedrag als je geld beheert? Sprekers zijn mensen uit de bankenwereld, de politiek en de wetenschap. Een mooi initiatief, want echte verbetering komt zelden door regels en wetgeving, maar heeft te maken met mentaliteit.
Wat dat aangaat moeten we ook niet te hard en eenzijdig zijn in ons oordeel. We wijzen gemakkelijk naar bankiers en topmanagers. Maar we leven in diezelfde wereld. We hebben dan wel minder geld in de portemonnee, maar hebben we werkelijk een andere mentaliteit? Ik ben bang dat we daar bijna allemaal nog een hoop in te leren hebben. Jezus stelt het heel prikkelend: “Voor een rijke is het moeilijk om het Koninkrijk van God binnen te gaan.” Het evangelie vraagt ook van ons een verandering van binnenuit.
Pastoor Tilma
De conferentie van 27 maart vindt plaats in het Circl gebouw en duurt van 13:00 tot 16:30 uur. Toegang is gratis. Aanmelden vóór 20 maart. Meer informatie op www.cslk.nl. Mocht u het interessant vinden om de conferentie bij te wonen, dan kunnen we misschien samen gaan. Laat maar weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten