zaterdag 22 februari 2020

Van aswoensdag en de veertigdagentijd naar pasen

(Bijdrage van het pastorale team personele unie "De Vijfhoek")

Nu ik dit schrijf denk ik, wat gaat de tijd toch snel.
We hebben nog maar net de discussies over vuurwerk achter de rug en zijn alweer aangekomen in de Veertigdagentijd, een periode van bezinning, gebed en consuminderen ( vasten ), welke als doel heeft om over onze relatie met God en het leven na te denken.
Op Aswoensdag begint de veertigdagentijd, welke een periode vormt om ons voor te bereiden op Pasen, het Hoogfeest waar we vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan, waarmee Hij ons heeft laten zien dat het leven en niet de dood het laatste woord heeft.
De veertigdagentijd herinnert ons aan het verhaal uit de Bijbel, waarin Jezus veertig dagen in de woestijn doorbracht zonder eten en drinken, om Zijn roeping duidelijk te krijgen.
Als volgelingen van Jezus worden wij gevraagd solidair te zijn met Jezus in de woestijn, welke een periode vormt van "consuminderen", ook wel "Vastentijd" genoemd.
In deze ‘Vastentijd’ wordt gevraagd om tijdelijk af te zien van luxe, waarbij je kunt denken aan social-media, drank, tussendoortjes maar ook bijvoorbeeld vlees.
Door af te zien van al die onbewuste ‘’ luxe ‘’ worden wij als mensen uitgedaagd, waardoor het besef kan groeien om onze overvloed te delen met anderen, de houding die Jezus ons heeft voorgedaan.
Mogelijk denkt u na het lezen van dit artikel dat de Vastentijd iets is wat we van vroeger kennen. In de volgende editie van dit blad laat ik hierover jongeren aan het woord. Het zal u verrassen.
In deze veertigdagentijd wens ik u veel devotie en verbondenheid toe.
We zijn samen onderweg naar Pasen. 

Hartelijke groet, mede namens het pastorale team, 
diaken Hans Bruin, 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten