zaterdag 30 maart 2024

Pilar en Socorro ...

 




Het is vandaag de zaterdag tussen Goede Vrijdag en Pasen, ook wel Stille Zaterdag genoemd, de dag tussen de dood en nieuw leven. Zoals elke ochtend sla ik bij het ontbijt even de krant open. Vandaag ergens verscholen tussen de kolommen met het wereldnieuws valt mijn oog op een klein artikeltje met de kop “De Blauwe Zusters blijven in Gaza, bij Jezus”. Misschien kent u ze wel de ‘Blauwe Zusters’, ze hebben sedert 2006 in Heiloo hun plek gevonden in het voormalige Juliana klooster. 


Pilar en Socorro zijn tweelingzussen, komen uit Peru en zijn beiden Blauwe Zuster, hun standplaats is Gaza. Daar staan ze de parochianen bij, maar ook gewonden en gehandicapten. Beide zusters laten, onder moeilijke omstandigheden, het parochieleven doorgaan. In januari waren er nog acht kinderen die hun eerste communie deden.


Pilar en Socorro hebben een Peruaans paspoort en kunnen zo Gaza verlaten maar kiezen ervoor om in deze benarde omstandigheden hun geloofsgenoten bij te staan, ‘Bij Jezus blijven’, noemen ze het….


Hier dichtbij maken we ons weer op voor het Paasweekend, eieren kleuren en verstoppen, brunch en diner, misschien een festivalletje. Het is u allemaal van harte gegund. Toch wil ik u vragen om juist nu met Pasen een moment met uw gedachten bij Pilar en Socorro te zijn en hun mee te nemen in uw gebed. Om vol te houden, en om liefde tot het einde toe.


Van de redactie Kloosterkerk-blog,

 een zalig Pasen toegewenst.


donderdag 28 maart 2024

Het gemengd koor zingt op 1e Paasdag in de Kloosterkerk ...


 

Op 1e Paasdag, zondag 31 maart 10:00 uur is er een eucharistieviering in de Kloosterkerk.  Rector Luc Georges zal voorgaan en het gemengd koor zal tijdens de viering mooie liederen zingen die bij de Paastijd horen.

Weet u van harte welkom, we ontmoeten u dan graag!


Ook zingt het gemengd koor op Stille Zaterdag 's avonds in de Martinuskerk in 't Veld, voor u een mooie kans om het Hallelujah van Händel te horen. Ook hier bent u van harte welkom...



woensdag 20 maart 2024

Op weg naar Pasen .....




We staan aan het begin van de Goede Week. Een week waarin veel wordt gevierd en daardoor ook veel gebeurd.

We beginnen a.s. weekend met Palmpasen: Jezus wordt feestelijk binnen gehaald in Jeruzalem. Als Hij die de Joden van die tijd bevrijd van het juk van de Romeinse overheersing. Gezeten op een ezel komt Hij de stadspoorten binnen en wordt bejubelt met Hosanna in de Hoge. Jezus wist beter dat dit zijn laatste tocht zou zijn naar Jeruzalem toe voordat Hij zou sterven. De takken waar Hij hulde werd toegezwaaid worden gesymboliseerd door de Palmtakjes die tijdens de vieringen worden gezegend en die u mee kunt nemen naar huis om het kruis hulde te brengen. Vroeger werden deze takjes ook gebruikt om in het dak te steken als bescherming tegen bliksem en stormen. In de boerderij die onze dochter en schoonzoon aan het verbouwen, kwamen er wel meer dan honderd tegen gestoken in het rieten dak. 

Met Palmpasen worden de Palmpasenstokken gemaakt door de kinderen; stokken die het lijdensverhaal van Jezus symboliseren.  Het lijdensverhaal wordt gelezen. Stokken die na de viering worden weggeven aan hen die wel een steuntje in hun rug kunnen gebruiken. In Tuitjenhorn is er een bijzondere viering waarin de eerste communicanten de viering van vergeven hebben. De viering is op zaterdagavond om 19.00 uur.

Op woensdag is er de Chrismamis. De viering waarin de heilige Oliën worden gezegend. De catechumenenolie ook wel olie van de geloofsleerlingen genoemd Daarnaast wordt de catechumenenolie soms gebruikt bij de wijding van het doopwater in de Paaswake. Het chrisma wordt gebruikt bij het sacrament van het doopsel, het sacrament van het vormsel en het sacrament van de wijding. De ziekenolie wordt gebruikt bij het sacrament van de ziekenzalving. De gewijde bedienaren: priesters en diakens, beloven de bisschop in de viering hun gehoorzaamheid. Deze viering is om 19.30 uur in Bavo Kathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem. U kunt daar heen gaan en samen met vele mensen uit het bisdom meevieren. U kunt ook de viering volgen thuis via streamingsdienst van het bisdom: https://www.youtube.com/@KathedraalTV .


Donderdag is het Witte Donderdag. Er is één viering in het  Franciscussamenwerkingsverband en wel in Waarland om 19. 00uur.  Deze dag herdenken wij het laatste Avondmaal van Jezus voor zijn kruisdood.


Vrijdag: Goede Vrijdag op het negende uur sterft Jezus aan het kruis. Het negende uur voor de tijd van Jezus, bij ons 15.00 uur. In Waarland herdenken wij de dood van Jezus door de Kruisweg voor kinderen, natuurlijk zijn volwassen ook welkom.

’s Avonds zijn er vieringen in Waarland, ’t Veld en Nieuwe Niedorp om 19.00 uur. U kunt bloemen meenemen om tijdens de viering neer te leggen bij het kruis.


De Paaswake is in ’t Veld om 20.30 uur. Het is een gezamenlijke viering van de parochies van het Franciscussamenwerkingsverband. In deze viering worden alle Paaskaarsen gezegend. In deze viering vieren wij dat Jezus is verrezen uit de dood en wordt het Licht, als teken voor Christus, feestelijk binnengedragen in de kerk en bejubeld. Dit staat symbool voor de opstanding. De viering is in de katholieke traditie een viering waarin een groot aantal symbolen met elkaar gecombineerd worden.

Duisternis, aan het begin van de viering is er geen enkel licht in de kerkruimte aanwezig. Duisternis staat ook voor het ontbreken van ordening.

Licht, met name: nieuw licht. Het vuur voor de Paaskaars is net ontstoken. Zeker vóór de tijd van de lucifer en de aansteker was licht een duidelijk teken voor "iets nieuws beginnen". Licht brengt ordening in de chaos. Licht als symbool voor Christus: licht op de levensweg.

Verspreiden van licht: de gelovigen steken hun eigen kaars aan met het vuur van de paaskaars. Dit laatste kan direct of indirect, men geeft het licht aan elkaar door. Als symbool voor Christus ook: het geloof verspreiden, het evangelie, de Blijde Boodschap, verspreiden. 

Het eerste hoofdstuk van het boek Genesis wordt gelezen, het verhaal van de schepping, met zijn herhaalde "En God zag dat het goed was". Na de symboliek van het nieuwe vuur, benadrukt dit verhaal nogmaals de ordening die door God gebracht wordt. De evangelielezing verhaalt over de nieuwe morgen en het lege graf: "Waarom zoek je levende onder de doden?"


Namens het gehele pastorale team van het dekenaat Schagen wens ik u een zalig Pasen.

Toon Jorink, diaken


Het estafette licht gaat weer rond (5) ......



Omzien naar elkaar 

God, U die ons licht en warmte geeft, 

dank U voor de inzet van zoveel mensen 

voor de medemens, die het minder getroffen heeft. 

Altijd maar weer!

Dat geeft ons de moed door te gaan 

en er op te vertrouwen, 

dat er altijd mensen zullen zijn, 

die omzien naar elkaar. 

Ook voor de ander, die hij of zij niet eens kent. 

Dat wij hen tot voorbeeld nemen en doen als zij. 

Amen.

Lonneke van den Berg


Het estafette licht startte op zondag 25 februari in de Heilig Hart kerk in Heerhugowaard- de Noord. 2 maart naar de Heilige Wulfram parochie Waarland, 9 maart naar  Nieuwe Niedorp ,Maria onbevlekt, 16 maart “t Veld de Heilige Martinus parochie .Elk weekend in de vastentijd wordt de kaars door MOV leden van de parochie naar de volgende parochie verder gebracht.

De estafette kaars gaat van de Heilige Martinus parochie naar de parochie in Tuitjenhorn
R.K. Parochie H. Jacobus de Meerdere

De vastenestafette kaars die als licht en zegen brandt tijdens vieringen, bijeenkomsten en activiteiten die de liefde voor de naaste in de veertigdagentijd bijzonder tot uitdrukking brengen.

Als de kaars op het altaar staat dan wordt het onderstaande gedicht voorgedragen door een van de leden van de MOV.( Dit is in Tuitjenhorn R.K. Parochie H. Jacobus de Meerdere).


Lichtpuntjes van Liefde

We hebben elkaar veel meer nodig 

dan we laten blijken,

We hebben elkaar veel meer te bieden 

dan we gewoonlijk geven,

We hebben elkaar veel meer te zeggen 

dan we meestal uitspreken.

We kunnen elkaar veel meer troosten

dan we beseffen,

We kunnen elkaar veel meer danken 

dan we vermoeden,

We kunnen elkaar veel meer steunen 

dan we tot nu toe deden.

We kunnen elkaar veel meer nabij zijn in het begrijpen,

We kunnen elkaar veel meer aanmoedigen in het goede,

We kunnen elkaar veel meer helpen in het moeilijke,

We kunnen Lichtpuntjes van Liefde zijn voor elkaar.

Manon van der Kaa


maandag 18 maart 2024

Nieuws vanuit het Samenwerkingsverband

Beste parochianen,


In de afgelopen maanden heeft het bestuur van het Samenwerkingsverband Franciscus zich beziggehouden met de toekomst van onze parochies. Waar liggen bijvoorbeeld kansen voor samenwerking en hoe zijn zaken in de parochies geregeld? Welke mensen zijn er actief? Daarnaast is er gekeken naar de financiën van de parochies. 

We hebben drie kerkgebouwen en vier parochies: H. Jacobus de Meerdere in Tuitjenhorn, H. Wulfram in Waarland, H. Martinus in ’t Veld en de parochie O.L.V. Onbevlekt Ontvangen in Nieuwe Niedorp heeft helaas geen eigen kerkgebouw meer. 

De vier parochies zijn verbonden door één geloofsovertuiging, één bestuur en één pastoraal team, maar ook: elk met hun éigen sfeer, historie, tradities en parochieraad. In Tuitjenhorn noemt men zich parochieoverleg. Voor de duidelijkheid spreken we over raden en bedoelen daar dan ook het parochieoverleg mee.

Het zijn vier gemeenschappen van mensen, vooral verbonden met hun kring van mensen en hun vertrouwde gebouw.


Elk van die gemeenschappen probeert tot nu toe zo zelfstandig mogelijk te werken, vooral in hun zorg voor de liturgie en voor hun kerkgebouw. Maar laten we eerlijk zijn naar elkaar: wie regelmatig in de kerk komt, ziet en ervaart soms de leegte. Het aantal bezoekers per viering en ook hun gemiddelde leeftijd zijn zorgwekkend: royale gebouwen, met kleine groepen mensen en weinig jongeren; koren zijn weggevallen, werkgroepen verouderen en worden steeds kleiner. Het vinden van jonge mensen om de lege plekken op te vullen blijkt heel lastig. Dat is geen vrolijk stemmend beeld.


Juist in deze situatie wil het bestuur van het Samenwerkingsverband Franciscus kijken naar de toekomst. Daarom zijn er twee werkgroepen in het leven geroepen, die beiden werken aan een beleid voor de toekomst. 

De werkgroep Gebouwen gaat in kaart brengen wat de situatie is rondom de roerende en onroerende goederen van de parochies. 

Onze kerkgebouwen vragen qua beheer en onderhoud een groot deel van de financiële draagkracht. De krimp van het aantal parochianen én van de financiële bijdragen gaan snel, tegelijkertijd stijgen de kosten van onderhoud en energie in een hoog tempo.

Natuurlijk: de kerk is géén bedrijf - en het gaat in ons geloof niet om geld, maar de verschillen tussen inkomsten en uitgaven zullen in de toekomst onverantwoord worden.

Binnen de werkgroep Fusie gaan we ons bezig houden met bestaande werkgroepen en hoe deze samen zouden kunnen werken, juist nu deze steeds kleiner worden. Zo is er al één werkgroep Eerste Communie voor het hele Samenwerkingsverband. Dit jaar zijn er 21 Eerste Communicanten. Ook de werkgroep Vormsel is van start gegaan voor het hele Samenwerkingsverband. Mogelijk zijn er meer werkgroepen die door samenwerking een groter draagvlak kunnen krijgen. Dat is nog iets wat we onderzoeken. 


We zijn als Samenwerkingsverband nu pas een jaar bezig. Er valt nog veel in kaart te brengen en te onderzoeken. 

U heeft wellicht in de krant gelezen dat in de Noordkop helaas kerken moeten sluiten. Daar is een lang traject aan vooraf gegaan van zo’n jaar of 10. Zover zijn wij nog niet. 


We hopen u op deze manier weer voldoende te hebben ingelicht. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over bovenstaande, neem dan gerust contact op met de leden van het bestuur van het Samenwerkingsverband Franciscus.


Met vriendelijke groet,


Pastor Kees van Lent, voorzitter

Peter Koopman, vice-voorzitter (parochie Nieuwe Niedorp)

Mariosé Huits, secretaris (parochie Tuitjenhorn)

Mirella Smit, communicatie-coördinator (parochie ’t Veld)

Matthijs Boeser, penningmeester 

Toon Jorink, diaken

dinsdag 12 maart 2024

Het estafette licht gaat weer rond (4) ...........





Omzien naar elkaar 

 God, U die ons licht en warmte geeft, 

dank U voor de inzet van zoveel mensen 

voor de medemens, die het minder getroffen heeft. 

Altijd maar weer!

Dat geeft ons de moed door te gaan 

en er op te vertrouwen, 

dat er altijd mensen zullen zijn, 

die omzien naar elkaar. 

Ook voor de ander, die hij of zij niet eens kent. 

Dat wij hen tot voorbeeld nemen en doen als zij. 

Amen.

Lonneke van den Berg


Het estafette licht startte op zondag 25 februari in de Heilig Hart kerk in Heerhugowaard- de Noord. 2 maart naar de Heilige Wulfram parochie, 9 maart naar  Nieuwe Niedorp ,Maria onbevlekt ontvangen. Elk weekend in de vastentijd wordt de kaars door MOV leden van de parochie naar de volgende parochie verder gebracht.

De parochie van Nieuwe Niedorp ,Maria onbevlekt ontvangen, zal op zaterdag 16 maart de estafette kaars naar de Heilige Martinus parochie brengen.

De vastenestafette kaars die als licht en zegen brandt tijdens vieringen, bijeenkomsten en activiteiten die de liefde voor de naaste in de veertigdagentijd bijzonder tot uitdrukking brengen.

Als de kaars op het altaar staat dan wordt het onderstaande gedicht voorgedragen door een van de leden van de MOV.( Dit is in De Heilige Martinus parochie)


5de zondag van de 40 dagentijd 17 maart

Handen

Gelukkig is de mens die tot het einde

handen mag voelen die goed doen.

De hand die met aandacht wast

de hand die met zorg aankleedt

de hand die met liefde kamt

de hand die met tederheid aanraakt

de hand die met het hart troost.

Geen mens kan leven zonder die hand

die teder is

die behoedt

die beschermt 

en die bemoediging uitstraalt.

Tot het einde toe

verlangt de mens naar die hand,

totdat er de andere Hand is

die alle wonden geneest

die alle pijn heelt

die alle tranen wist.

Tot die tijd kunnen onze handen

een voorproef zijn van die handen

en handen en voeten geven aan de liefde

die onmisbaar is.

Marinus van  den Berg


vrijdag 8 maart 2024

Het estafette licht gaat weer rond (3) .......




Het estafette licht gaat weer rond in de parochies van het samenwerkingsverband Franciscus en Heerhugowaard-de Noord


Omzien naar elkaar 

God, U die ons licht en warmte geeft, 

dank U voor de inzet van zoveel mensen 

voor de medemens, die het minder getroffen heeft. 

Altijd maar weer!

Dat geeft ons de moed door te gaan 

en er op te vertrouwen, 

dat er altijd mensen zullen zijn, 

die omzien naar elkaar. 

Ook voor de ander, die hij of zij niet eens kent. 

Dat wij hen tot voorbeeld nemen en doen als zij. 

Amen.

Lonneke van den Berg


Het estafette licht start op zondag 25 februari in de Heilig Hart kerk in Heerhugowaard- de Noord. Elk weekend in de vastentijd wordt de kaars door MOV leden van de parochie naar de volgende parochie verder gebracht.

De MOV van De heilige Wulfram Waarland brengt op zaterdag 9 maart de kaars naar de parochie van Nieuwe Niedorp ,Maria onbevlekt ontvangen, kloosterkerk .

De vastenestafette kaars die als licht en zegen brandt tijdens vieringen, bijeenkomsten en activiteiten die de liefde voor de naaste in de veertigdagentijd bijzonder tot uitdrukking brengen.

Als de kaars op het altaar staat dan wordt het onderstaande gedicht voorgedragen door een van de leden van de MOV.( Dit is in de Maria onbevlekt ontvangen, kloosterkerk )


4de zondag van de 40dagentijd 9 maart

Gewoon helpen

Je moet je broeder helpen.

Zonder dralen. Zonder dubbelzinnigheid.

Je moet het Gelaat van Christus in hem eren.

Achter al de verborgenheden van de grootsteedse nood,

achter al de wildheid van de grootsteedse decadentie,

achter al de waanzin van deze heidense steden staat,

het aller diepst, toch het beeld van de Heer.

Lichtend, gebiedend, verhullend.

Kniel neer voor het Gelaat van God in je broeder.

Ben ik de hoeder van mijn broeder?

Ik ken hem toch niet.

Ik heb geen contact met hem...

Ja, je bent de hoeder van je broeder.

Schep contact.

Niet vragen. Niet omzien.

Niet oordelen. Gewoon helpen.


Titus Brandsma ocarm

Heldheftigheid, 1934