woensdag 20 maart 2024

Op weg naar Pasen .....




We staan aan het begin van de Goede Week. Een week waarin veel wordt gevierd en daardoor ook veel gebeurd.

We beginnen a.s. weekend met Palmpasen: Jezus wordt feestelijk binnen gehaald in Jeruzalem. Als Hij die de Joden van die tijd bevrijd van het juk van de Romeinse overheersing. Gezeten op een ezel komt Hij de stadspoorten binnen en wordt bejubelt met Hosanna in de Hoge. Jezus wist beter dat dit zijn laatste tocht zou zijn naar Jeruzalem toe voordat Hij zou sterven. De takken waar Hij hulde werd toegezwaaid worden gesymboliseerd door de Palmtakjes die tijdens de vieringen worden gezegend en die u mee kunt nemen naar huis om het kruis hulde te brengen. Vroeger werden deze takjes ook gebruikt om in het dak te steken als bescherming tegen bliksem en stormen. In de boerderij die onze dochter en schoonzoon aan het verbouwen, kwamen er wel meer dan honderd tegen gestoken in het rieten dak. 

Met Palmpasen worden de Palmpasenstokken gemaakt door de kinderen; stokken die het lijdensverhaal van Jezus symboliseren.  Het lijdensverhaal wordt gelezen. Stokken die na de viering worden weggeven aan hen die wel een steuntje in hun rug kunnen gebruiken. In Tuitjenhorn is er een bijzondere viering waarin de eerste communicanten de viering van vergeven hebben. De viering is op zaterdagavond om 19.00 uur.

Op woensdag is er de Chrismamis. De viering waarin de heilige Oliën worden gezegend. De catechumenenolie ook wel olie van de geloofsleerlingen genoemd Daarnaast wordt de catechumenenolie soms gebruikt bij de wijding van het doopwater in de Paaswake. Het chrisma wordt gebruikt bij het sacrament van het doopsel, het sacrament van het vormsel en het sacrament van de wijding. De ziekenolie wordt gebruikt bij het sacrament van de ziekenzalving. De gewijde bedienaren: priesters en diakens, beloven de bisschop in de viering hun gehoorzaamheid. Deze viering is om 19.30 uur in Bavo Kathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem. U kunt daar heen gaan en samen met vele mensen uit het bisdom meevieren. U kunt ook de viering volgen thuis via streamingsdienst van het bisdom: https://www.youtube.com/@KathedraalTV .


Donderdag is het Witte Donderdag. Er is één viering in het  Franciscussamenwerkingsverband en wel in Waarland om 19. 00uur.  Deze dag herdenken wij het laatste Avondmaal van Jezus voor zijn kruisdood.


Vrijdag: Goede Vrijdag op het negende uur sterft Jezus aan het kruis. Het negende uur voor de tijd van Jezus, bij ons 15.00 uur. In Waarland herdenken wij de dood van Jezus door de Kruisweg voor kinderen, natuurlijk zijn volwassen ook welkom.

’s Avonds zijn er vieringen in Waarland, ’t Veld en Nieuwe Niedorp om 19.00 uur. U kunt bloemen meenemen om tijdens de viering neer te leggen bij het kruis.


De Paaswake is in ’t Veld om 20.30 uur. Het is een gezamenlijke viering van de parochies van het Franciscussamenwerkingsverband. In deze viering worden alle Paaskaarsen gezegend. In deze viering vieren wij dat Jezus is verrezen uit de dood en wordt het Licht, als teken voor Christus, feestelijk binnengedragen in de kerk en bejubeld. Dit staat symbool voor de opstanding. De viering is in de katholieke traditie een viering waarin een groot aantal symbolen met elkaar gecombineerd worden.

Duisternis, aan het begin van de viering is er geen enkel licht in de kerkruimte aanwezig. Duisternis staat ook voor het ontbreken van ordening.

Licht, met name: nieuw licht. Het vuur voor de Paaskaars is net ontstoken. Zeker vóór de tijd van de lucifer en de aansteker was licht een duidelijk teken voor "iets nieuws beginnen". Licht brengt ordening in de chaos. Licht als symbool voor Christus: licht op de levensweg.

Verspreiden van licht: de gelovigen steken hun eigen kaars aan met het vuur van de paaskaars. Dit laatste kan direct of indirect, men geeft het licht aan elkaar door. Als symbool voor Christus ook: het geloof verspreiden, het evangelie, de Blijde Boodschap, verspreiden. 

Het eerste hoofdstuk van het boek Genesis wordt gelezen, het verhaal van de schepping, met zijn herhaalde "En God zag dat het goed was". Na de symboliek van het nieuwe vuur, benadrukt dit verhaal nogmaals de ordening die door God gebracht wordt. De evangelielezing verhaalt over de nieuwe morgen en het lege graf: "Waarom zoek je levende onder de doden?"


Namens het gehele pastorale team van het dekenaat Schagen wens ik u een zalig Pasen.

Toon Jorink, diaken


Geen opmerkingen:

Een reactie posten