maandag 18 maart 2024

Nieuws vanuit het Samenwerkingsverband

Beste parochianen,


In de afgelopen maanden heeft het bestuur van het Samenwerkingsverband Franciscus zich beziggehouden met de toekomst van onze parochies. Waar liggen bijvoorbeeld kansen voor samenwerking en hoe zijn zaken in de parochies geregeld? Welke mensen zijn er actief? Daarnaast is er gekeken naar de financiën van de parochies. 

We hebben drie kerkgebouwen en vier parochies: H. Jacobus de Meerdere in Tuitjenhorn, H. Wulfram in Waarland, H. Martinus in ’t Veld en de parochie O.L.V. Onbevlekt Ontvangen in Nieuwe Niedorp heeft helaas geen eigen kerkgebouw meer. 

De vier parochies zijn verbonden door één geloofsovertuiging, één bestuur en één pastoraal team, maar ook: elk met hun éigen sfeer, historie, tradities en parochieraad. In Tuitjenhorn noemt men zich parochieoverleg. Voor de duidelijkheid spreken we over raden en bedoelen daar dan ook het parochieoverleg mee.

Het zijn vier gemeenschappen van mensen, vooral verbonden met hun kring van mensen en hun vertrouwde gebouw.


Elk van die gemeenschappen probeert tot nu toe zo zelfstandig mogelijk te werken, vooral in hun zorg voor de liturgie en voor hun kerkgebouw. Maar laten we eerlijk zijn naar elkaar: wie regelmatig in de kerk komt, ziet en ervaart soms de leegte. Het aantal bezoekers per viering en ook hun gemiddelde leeftijd zijn zorgwekkend: royale gebouwen, met kleine groepen mensen en weinig jongeren; koren zijn weggevallen, werkgroepen verouderen en worden steeds kleiner. Het vinden van jonge mensen om de lege plekken op te vullen blijkt heel lastig. Dat is geen vrolijk stemmend beeld.


Juist in deze situatie wil het bestuur van het Samenwerkingsverband Franciscus kijken naar de toekomst. Daarom zijn er twee werkgroepen in het leven geroepen, die beiden werken aan een beleid voor de toekomst. 

De werkgroep Gebouwen gaat in kaart brengen wat de situatie is rondom de roerende en onroerende goederen van de parochies. 

Onze kerkgebouwen vragen qua beheer en onderhoud een groot deel van de financiële draagkracht. De krimp van het aantal parochianen én van de financiële bijdragen gaan snel, tegelijkertijd stijgen de kosten van onderhoud en energie in een hoog tempo.

Natuurlijk: de kerk is géén bedrijf - en het gaat in ons geloof niet om geld, maar de verschillen tussen inkomsten en uitgaven zullen in de toekomst onverantwoord worden.

Binnen de werkgroep Fusie gaan we ons bezig houden met bestaande werkgroepen en hoe deze samen zouden kunnen werken, juist nu deze steeds kleiner worden. Zo is er al één werkgroep Eerste Communie voor het hele Samenwerkingsverband. Dit jaar zijn er 21 Eerste Communicanten. Ook de werkgroep Vormsel is van start gegaan voor het hele Samenwerkingsverband. Mogelijk zijn er meer werkgroepen die door samenwerking een groter draagvlak kunnen krijgen. Dat is nog iets wat we onderzoeken. 


We zijn als Samenwerkingsverband nu pas een jaar bezig. Er valt nog veel in kaart te brengen en te onderzoeken. 

U heeft wellicht in de krant gelezen dat in de Noordkop helaas kerken moeten sluiten. Daar is een lang traject aan vooraf gegaan van zo’n jaar of 10. Zover zijn wij nog niet. 


We hopen u op deze manier weer voldoende te hebben ingelicht. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over bovenstaande, neem dan gerust contact op met de leden van het bestuur van het Samenwerkingsverband Franciscus.


Met vriendelijke groet,


Pastor Kees van Lent, voorzitter

Peter Koopman, vice-voorzitter (parochie Nieuwe Niedorp)

Mariosé Huits, secretaris (parochie Tuitjenhorn)

Mirella Smit, communicatie-coördinator (parochie ’t Veld)

Matthijs Boeser, penningmeester 

Toon Jorink, diaken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten