dinsdag 7 december 2021

Op weg naar Kerstmis ....



Wij zijn bijna halfweg de advent en we kunnen ons afvragen wat wordt het met Kerstmis. We weten wel dat er geen vieringen meer zijn in de avond en dat we maar 4 mensen per dag mogen ontvangen. En soms hoor je dat Kerstmis niet door kan gaan: de corona heeft ook Kerstmis in de greep. Is Kerstmis dan alleen anno 2021 negativiteit en geen hoop dat het ooit weer beter mag gaan in de wereld? Gelukkig mogen we juist in de kleine dingen nieuwe lichtpuntjes ervaren. Ik denk er aan toen de bisdommen bekend maakten, dat Kerstmis niet met nachtmissen gevierd kan worden, stonden de vele vrijwilligers op om juist  een Kerst te maken waar het eeuwen oude verhaal beleeft kan worden in de kerken van de Vijfhoek. 

Advent is een tijd van voorbereiding op de geboorte van Gods Zoon. De donkere kanten worden verdreven door dat er iedere week een kaars op de adventskrans wordt aangestoken. Kerstmis is het feest dat het Licht in onze  wereld brengt. De kerstboom staat al in vele huizen, de kerststal blijft bij velen op zolder staan. Het gaat juist om dat oude verhaal dat de kerststal ons verteld. Hebben die oude verhalen afgedaan in onze tijd? Kan het licht van de adventskrans juist een ander licht werpen op ons leven. Kunnen wij anno 2021 het Kind weer in ons leven toelaten? Kunnen wij ons daarop voor te bereiden? Dat kan natuurlijk door bezinnen en voorbereidingen te treffen voor de Kerstdagen. We kunnen ons verheugen op Kerstmis als we licht zien in deze tijd. Verheugen dat het Kind weer in ons leven komt.

Gaudete: de derde zondag van de Advent die mag ons weg helpen naar Kerstmis.


Zoals ik al schreef hebben de bisdommen maatregelen genomen met betrekking van het coronavirus. Deze maatregelen betekent dat het geplande rooster aangepast gaat worden. Daarom vraag ik u op te letten op de komende publicaties in de dorpsbladen, dit om teleurstellingen te voorkomen.


Namens het pastorale team: Toon Jorink, diaken 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten