dinsdag 31 maart 2020

Rozenhoedje bidden



Dierbare mensen, op dit moment leven we in een onwerkelijke en zorgelijke tijd. Er wordt veel wijsheid van ons mensen gevraagd. Tegelijkertijd zijn er veel bevlogen moedige mensen in de zorg die voor ons vechten tegen het corona virus. Ook zijn er mensen, die er voor zorgen dat de school- en voedselvoorziening enz enz…….zoveel mogelijk kan doorgaan. 
‘Helden van hoop’ mogen we hen noemen.
  
Helaas moeten wij u meedelen dat voorlopig het ‘Rozenhoedje bidden’ op de eerste zaterdag van de maand geen doorgang kan vinden. Wel bent u altijd welkom in de Mariakapel mits u gepaste afstand houdt!!! Laten we onze medemenselijkheid delen. Dus geeft elkaar de ruimte en zorg goed voor elkaar. Zo gauw als het weer verantwoord is geven we u een berichtje via het Parochienieuws en de Kloosterkerk blog. We wensen u veel moed en vertrouwen. Laten we bidden en hopen dat er snel uitzicht komt op betere tijden. 

Ontvang hartelijke groeten, 
Hans van Eck en Annemiek Wijnker Hoedjes.

Hieronder vindt u een gebed ter bemoediging.

                        Helden van Hoop

Het wonder van zorg en naastenliefde,
met moedige moed, 
soms tegen de klippen op, 
gebeurt veelal onzichtbaar, 
soms in het holst van de nacht.
Op plaatsen, ontelbaar, waar hoop wordt doorgegeven,
waar het brood van vertrouwen
vanzelfsprekend met ieder gedeeld wordt,
waar niemand te min is,
geen enkele mens onbelangrijk.
Waar je als vreemde een thuis vindt,
waar eenzaamheid wordt geheeld
en pijn niet vergeten,
angst hopelijk niet meer hoeft.
Waar men grootmoedig een stap zet,
en nog één en nog één, stappen van doorgaan en doorgaan soms met de moed der (wan)hoop.
Maar toch…
Het begin van de hoop
wordt steeds weer geboren
uit grootmoedige mensen, mensenmensen!    
Helden van Hoop.

God, wat een wonder.

zaterdag 28 maart 2020

Geplande uitzendingen vanuit de Kathedraal

Hieronder een lijstje met geplande vieringen in de kathedraal van ons bisdom. Ze zijn te volgen via livestream op You Tube. 


zon­dag 29 maart.         10.30 uur
Eucha­ris­tie­vie­ring met mgr. Hendriks, orgel en cantor

maan­dag 30 maart.      9.00 uur
Eucha­ris­tie­vie­ring met pastoor Fennis

dins­dag 31 maart.        9.00 uur
Eucha­ris­tie­vie­ring met mgr. Hendriks

Aanbid­ding                 15:00 tot 16.00 uur met kape­laan Beemster

woens­dag 1 april.        9.00 uur
Eucha­ris­tie­vie­ring met mgr. Hendriks

donder­dag 2 april.       9.00 uur
Eucha­ris­tie­vie­ring met mgr. Hendriks


Aanbid­ding                 15:00 tot 16.00 uur met kape­laan Beemster

vrij­dag 3 april.             9.00 uur
Eucha­ris­tie­vie­ring met mgr. Hendriks

zater­dag 4 april.           9.00 uur
Eucha­ris­tie­vie­ring met mgr. Hendriks


Aanbid­ding                   15:00 tot 16.00 uur met kape­laan Beemster

Palm­zon­dag

zon­dag 5 april.              10.30 uur

Eucha­ris­tie­vie­ring met Mgr. Hendriks

WJD pro­gram­ma met Mgr. Hendriks 13:00 uur

maan­dag 6 april.           9.00 uur
Eucha­ris­tie­vie­ring met mgr. Hendriks

dins­dag 7 april.             9.00 uur
Eucha­ris­tie­vie­ring met mgr. Hendriks

Avond van Barm­har­tig­heid 18:00 tot 22.00 uur

woens­dag 8 april.           9.00 uur
Eucha­ris­tie­vie­ring met mgr. Hendriks

Chris­ma­mis met Mgr. Punt.      19:30 uur

Witte Donder­dag

donder­dag 9 april.            15.00 uur

Aanbid­ding 15:00 tot 16.00 uur

19.30 uur.     Eucha­ris­tie­vie­ring met Mgr. Hendriks

Goede Vrij­dag

vrij­dag 10 april.                 17.00 uur

Grote Kruisweg met ple­baan Putter

19.30 uur.     Goede Vrij­dag­vie­ring met Mgr. Hendriks

Paas­za­ter­dag

zater­dag 11 april.              21.00 uur

Paas­wake met Mgr. Hendriks, ple­baan Putter

Pasen

zon­dag 12 april.                10.30 uur

Eucha­ris­tie­vie­ring met Mgr. Punt

Tweede Paas­dag

maan­dag 13 april             10.30 uur

Eucha­ris­tie­vie­ring met mgr. Hendriks

Paus steekt wereld hart onder de riem

Omwille van de Coronacrisis heeft paus Franciscus de zegen Urbi et Orbi
( zegen voor de stad en de wereld ) uitgesproken. In de viering die door hem werd geleid sprak hij onderstaande verkondiging uit:
'Tegen het vallen van de avond' ( Evangelie van Jezus volgens Markus 4:35). Zo begint de passage uit het Evangelie dat we zojuist hebben gehoord. Het lijkt nu al wekenlang of de avond is gevallen. Het duister is neergedaald over onze pleinen, onze straten en onze steden; het heeft zich meester gemaakt van ons leven. Het vult alles met een oorverdovende stilte en een troosteloze leegte, die alles op haar weg verlamt. Je voelt het in de lucht, je ziet het aan de gebaren, je ziet het aan hoe mensen kijken. We zijn bang en verward. Zoals de discipelen in het evangelie zijn wij ineens gegrepen door een onverwacht opgekomen razende storm. We merken dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. We zijn kwetsbaar en we zijn de weg kwijt, en toch zijn we allemaal heel belangrijk en nodig. We moeten allemaal samen te roeien en elkaar troost bieden. In die boot zitten wij met z'n allen. Net zoals die discipelen, die met één stem spreken en angstig zeggen: "We vergaan" (vers 38). Zo merken ook wij dat we niet ieder voor zich verder kunnen, maar alleen gezamenlijk. 

We kunnen onszelf makkelijk herkennen in dit verhaal. Wat moeilijker te begrijpen is, is de houding van Jezus. Terwijl de discipelen natuurlijk in paniek raken, ligt Hij aan de achtersteven, het deel van de boot dat als eerste onder zal gaan. En wat doet Hij? In alle tumult ligt Hij rustig te slapen, vertrouwend op de Vader. Het is de enige keer in het Evangelie dat we Jezus slapend zien. Als Hij gewekt wordt, kalmeert Hij de wind en de wateren en dan spreek Hij op verwijtende toon tot Zijn discipelen: 'Waarom zijt ge zo bang? Hoe is het mogelijk dat ge nog geen geloof bezit?' (vers 40). 

We proberen het te begrijpen. Waaruit bestaat het gebrek aan geloof bij de discipelen die tegenover het vertrouwen van Jezus wordt gesteld? Ze waren niet opgehouden in Hem te geloven. Ze riepen Hem aan. Maar laten we zien hoe ze dat doen: 'Meester, kan het U schelen dat wij vergaan?' (vers 38). "Kan het U niet schelen?": ze denken dat Jezus niet meer om ze geeft. Een van de dingen die ons thuis het meeste pijn doet, is als iemand zegt: "Kan ik je dan niets schelen?" Dat is een zin die pijn doet en stormen in het hart veroorzaakt. Het zal Jezus ook pijn gedaan hebben. Want niemand is meer met ons begaan dan Hij. Zodra Hij aangeroepen is, redt Hij het leven van zijn ongelovige discipelen. 

De storm legt onze kwetsbaarheid bloot, en de valse en overbodige zekerheden waar we onze agenda, plannen, gewoonten en prioriteiten bol van staan. Het laat zien hoe we datgene in slaap hebben laten sukkelen wat ons leven en onze gemeenschap voedt, ondersteunt en kracht geeft. De storm legt bloot hoe wij het liefst datgene wegstoppen en vergeten wat de geest van onze volkeren voedt. Hoe wij onszelf trachten te verdoven met gewoonten die ons lijken te redden, terwijl wij losgeraakt zijn van onze wortels en onze voorouders vergeten zijn, zodat wij geen weerstand meer hebben om tegenspoed het hoofd te bieden. 

Met de storm vervaagt de schmink van de stereotypen die ons ego verhulden, omdat wij ons altijd druk maakten over ons imago. We zien opnieuw de saamhorigheid waar we ons niet aan kunnen onttrekken. De saamhorigheid als broeders en zusters. 

'Waarom zijt ge zo bang? Hoe is het mogelijk dat ge nog geen geloof bezit?' Heer, Uw woord treft ons vanavond. Het gaat ons allen aan. In deze wereld, die Gij meer liefhebt dan wij, zijn wij voortgeraasd. We dachten dat we sterk waren en alles konden. Op winst belust lieten we toe dat de dingen ons beheersten en de haast ons bedwelmde. We stonden niet stil bij Uw waarschuwingen. We werden niet wakker door de oorlogen en het wereldwijde onrecht, wij luisterden niet naar de schreeuw van de armen en van onze ernstig zieke planeet. We gingen onverstoorbaar door en dachten gezond te blijven in een zieke wereld. En nu, midden op de hoge zee, roepen wij U aan: "Word wakker, Heer!". 

'Waarom zijt ge zo bang? Hoe is het mogelijk dat ge nog geen geloof bezit?' Heer, U doet een beroep op ons en een beroep op ons geloof. We moeten niet zozeer geloven dat U bestaat, maar tot U komen en op U vertrouwen. In deze Vastentijd weerklinkt Uw dringende oproep: "Bekeer je!", "Keer met heel je hart terug tot Mij." (Joël 2:12). U roept ons op om deze tijd van beproeving te zien als een tijd van kiezen. Dit is niet de tijd van Uw oordeel, maar van ons oordeel. De tijd om te kiezen wat belangrijk is en wat voorbij zal gaan. Om onderscheid te maken wat noodzakelijk is en wat niet. Het is een tijd om ons leven weer naar U en onze medemensen te richten, God. Daarbij kunnen we een voorbeeld nemen aan veel mensen die ondanks hun angst hun leven gegeven hebben. Dat is de kracht van de Geest die wordt uitgestort en die zich uit in moedige en genereuze toewijding. Het is het leven van de Geest dat kan verlossen, verbeteren en tonen hoe onze levens verweven zijn met en ondersteund worden door gewone mensen die meestal vergeten worden die niet in de krantenkoppen staan of op de catwalk in weer een nieuwe tv-show. Maar zij zijn degenen die nu de doorslag geven bij alles wat er gebeurt. Artsen, verpleegkundigen, supermarktmedewerkers, schoonmakers, ziekenverzorgers, chauffeurs, wetshandhavers, vrijwilligers, geestelijken en nog vele meer, die begrepen hebben dat niemand het in z'n eentje kan doen. Voor het lijden, waarin de ware ontwikkeling van onze volkeren te zien is, ontdekken en ervaren we het priesterlijke gebed van Jezus: "Opdat zij allen één mogen zijn.' (Johannes 17, 21). Hoeveel mensen oefenen niet elke dag geduld, en leven in hoop en zorgen dat ze geen paniek zaaien, maar nemen hun verantwoordelijkheid. Vele vaders, moeders, opa's, oma's en leraren tonen aan onze kinderen, met kleine, dagelijkse gebaren hoe ze een crisis het hoofd kunnen bieden en moeten doorstaan door hun gewoonten aan te passen, hun blik op te heffen en te bidden. Vele mensen bidden en bieden hulp aan voor het welzijn van iedereen. Het gebed en stille behulpzaamheid zijn de wapens waarmee we overwinnen. 

'Waarom zijt ge zo bang? Hoe is het mogelijk dat ge nog geen geloof bezit?' Het begin van geloof is weten dat je redding nodig hebt. We zijn niet zelfvoorzienend; in ons eentje verdrinken we: we hebben de Heer nodig, net zoals de schippers vroeger de sterren nodig hadden. Laten we Jezus uitnodigen in de bootjes van onze levens. Laten we Hem onze angsten geven, zodat Hij ze kan overwinnen. Net als Zijn discipelen merken we dan dat we met Hem aan boord niet verdrinken. Want dat is de kracht van de Heer: Alles wat ons overkomt ten goede keren, ook de slechte dingen. Hij brengt onze stormen tot rust, want met God sterft het leven nooit. 

De Heer daagt ons uit en nodigt ons uit om te midden van onze storm de solidariteit en de hoop te laten opbloeien die ons tot steun kunnen zijn in tijden waarin alles mis lijkt te gaan. De Heer stimuleert ons om ons geloof in Pasen te doen ontwaken en herleven. We hebben een anker: door Zijn kruis zijn we gered. We hebben een roer: door Zijn kruis zijn we verlost. We hebben hoop: door Zijn kruis zijn we genezen en worden we omarmd, zodat niets en niemand ons kan scheiden van Zijn verlossende liefde. In ons isolement lijden we onder het ontbreken van affectie en ontmoetingen en ervaren we het gebrek aan veel dingen. Laten we nogmaals luisteren naar de verkondiging die ons redt:  Hij is opgestaan ​​en leeft in ons midden. De Heer daagt ​​ons vanaf Zijn kruis uit om ons leven terug te vinden dat ons te wacht te kijken naar mensen die onze tijd opeisen om de genade die in ons leeft te versterken, te erkennen en te stimuleren. Laten we zorgen dat het vlammetje van de hoop (zie Jesaja 42: 3) die nooit ziek wordt, niet uitgaat. En laten we de hoop opnieuw laten oplaaien. 

Zijn kruis omarmen betekent de moed vinden om alle tegenslagen van de huidige tijd te omarmen, en even onze zucht naar almacht en bezit te vergeten om ruimte te geven aan de creativiteit die alleen de Geest kan opwekken. Het betekent de moed vinden om ruimten te creëren waar iedereen zich welkom voelt en om nieuwe vormen toe te laten van gastvrijheid, broederschap en solidariteit. Door Zijn kruis zijn we gered, zodat we weer hoop krijgen. Laat het kruis alle manieren steunen en versterken die ons kunnen helpen om onszelf en anderen te redden. De Heer omarmen om de hoop te omarmen. Dat is de kracht van het geloof, dat ons bevrijdt van angst en ons hoop biedt. 

"Waarom zijt ge zo bang? Hoe is het mogelijk dat ge nog geen geloof bezit?” Dierbare broeders en zusters, vanaf deze plek die vertelt van het rotsvaste vertrouwen van Petrus, wil ik u vanavond allen toevertrouwen aan de Heer, door tussenkomst van de heilige maagd, heil des volks, Sterre der zee in de storm. Moge vanaf deze zuilenrij die Rome en de wereld omarmt. Gods zegen als een troostende omarming over u dalen. Heer, zegen de wereld, geef de lichamen gezondheid en de harten troost U vraagt ons om niet bang te zijn, maar ons geloof is zwak en we zijn bang. Heer, laat ons niet in de greep van de storm blijven. Zeg ons nog een keer: 'Wees niet bang' (Matheus 28: 5). En laat ons, met Petrus zeggen: 'Wij schuiven alle zorgen op U af, want U hebt zorg voor ons.' (1 Petrus 5: 7). 


dinsdag 24 maart 2020

The survival of the kindest

(Een bijdrage van diaken Hans Bruin, pastor van "de Vijfhoek")

Als een mens een keer griep doormaakt kan dat een schok zijn voor het immuunsysteem. Sommige schokken zijn misschien te groot, maar de meeste maken ons sterk en creëren een gezonde afweer. Nu lijkt het of de wereld de griep heeft. De wereld hoest, heeft een pauze nodig en werkt aan zijn eigen immuunsysteem.

Juist nu het klimaat dringend aandacht vraagt, moeten we massaal thuisblijven. De luchtkwaliteit krijgt hier en daar een adempauze en knapt op. We kunnen nadenken over of we vaker thuis kunnen werken en de natuur een beetje sparen.

ALLES IS MET ALLES VERBONDEN 
We denken soms zo in landsgrenzen, geloofsgrenzen, hokjes en soorten, goed en kwaad, maar deze griepgolf doet daar niet aan mee. In de natuur bestaan deze grenzen namelijk niet. Alles is met alles verbonden. We zijn één grote familie. We kunnen allemaal geraakt worden en we hebben saamhorigheid en solidariteit nodig als onze weerstand beproefd wordt.

We zijn zo’n enorme consumptieve wereld geworden, maar deze griepgolf vraagt ons om even te stoppen, de boodschappentas thuis laten, zelf thuis blijven, even niet van hot naar her reizen. Even ZIJN in plaats van doen. De voorraden die we aanspreken en al het rennen en vliegen en consumeren even laten kalmeren. We leven in een 24 uurs maatschappij, nu is het een aantal weken of maanden tijd om tot stilstand te komen. We hebben weer lege dagen op de kalender, we kunnen thuis zijn met onszelf. We voelen weer hoe het is om dagen gewoon samen een gezin te zijn. Met elkaar de tijd beleven.

HET WONDER ONTDEKKEN 
Veel van onze relaties spelen zich deels of geheel af in een digitale dimensie. Nu we elkaar niet mogen aanraken en niet mogen knuffelen kunnen we weer ontdekken hoe waardevol werkelijk fysiek contact is. Nabijheid en aanraking zijn van levensbelang. Soms ontdek je het wonder van iets pas wanneer je het even kwijt bent. 

Darwin zei: niet de sterkste of de meest intelligente overleven, maar diegene die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderingen. Dit is een moment om onze mee-verander-spieren weer eens flink te trainen. Ook kunnen we ontdekken dat onze acties invloed hebben op de mensen om ons heen. We zijn van elkaar afhankelijk. Het virus vraagt zorg voor elkaar en onszelf even iets ontzeggen om voor de zwakkeren zorg te dragen. The Survival of the Kindest! 

Dus laten we geen schuldigen zoeken, geen complotten bedenken, maar de uitdagingen die op ons afkomen aangaan, met zoveel mogelijk medemenselijkheid en zorgzaamheid.

(Bron:  Psycholoog F. Morelli, Italië)

Vieringen in de komende weken




Het is in de huidige omstandigheden niet mogelijk om bij elkaar te komen op de zondagen en voor de mooie vieringen van de Goede Week en Pasen. De pastores zullen dit jaar deze vieringen zonder parochianen vieren. We denken na over manieren waarop u met deze vieringen toch verbonden kunt zijn, bijvoorbeeld door de oude bestaande symbolen. We denken aan:

Palmzondag – palmtakjes beschikbaar in de kerk
Witte Donderdag
Goede Vrijdag – een kaarsje en/of bloemen zetten bij het kruis in de kerk
Paaswake en paaszondag

In de komende weken wordt dit nader uitgewerkt.

VIERINGEN VIA KRO/NCRV EN EEN LIVE STREAM
Iedere zondag is er via NPO2 bij de KRO/NCRV een eucharistieviering te zien. De vieringen komen uit alle delen van het land. De Bisdommen hebben ervoor gekozen iedere week de vitaliteit van geloof en kerk vanaf wisselende locaties te laten zien. Vanaf 09.45 uur wordt er een geloofsgesprek uitgezonden dat als context dient voor de aansluitende eucharistieviering.
Sinds woensdag 18 maart verzorgt de KRO-NCRV vanuit de rooms-katholieke St. Vituskerk in Hilversum dagelijks een live-stream van de heilige mis in de ochtend en een dagsluiting in de avond.
In de ochtenduitzending van 09.30 – 10.30 uur celebreert pastoor Jules Dresmé de eucharistieviering vanuit de Mariakapel van de Sint-Vitus in Hilversum. 's Avonds verzorgt pastoor Dresmé een dagsluiting met gebed en bemoedigend woord. Dit kunt u volgen via onderstaand link.

UITVAARTEN
Kerkelijke uitvaarten zijn mogelijk in klein verband.
Neem hiervoor ten allen tijden contact op met de pastores.
Bij kerkelijke uitvaarten worden de richtlijnen van de uitvaartbranche gevolgd. Ondanks alle beperkingen, is er ruimte voor de kerkelijke rituelen en gebeden. Misschien wel juist in deze tijd geven die een houvast bij  het afscheid van een dierbare. De parochie biedt de mogelijkheid om op later tijdstip een herdenkingsdienst te houden. Bij die gelegenheid kan door alle belangstellenden en met de gehele gemeenschap stil worden gestaan bij het overlijden.
Per situatie zal in overleg met de nabestaanden gezocht worden nar een passende oplossing. Het streven van de uitvaartleiders, de avondwake groep en pastoor Tilma is om voor iedere overledene een mooi en waardig afscheid te verzorgen. We hopen op begrip van nabestaanden dat we daarbij gebonden zijn aan de beperkingen die de huidige situatie met zich mee brengt.

zaterdag 21 maart 2020

Kerkdienst zondag 'live' te zien op NH-Nieuws

KERKDIENST VANUIT SINT BAVO ZONDAG 'LIVE' TE ZIEN OP NH NIEUWS.

Haarlem: Morgen 22 maart is om 10.30 uur de kerkdienst in de Kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem live te zien op NH Nieuws.
Op deze manier kan iedereen, ondanks de Corona-crisis, de dienst volgen.
De dienst wordt geleid door de bisschop-coadjutor van Haarlem, Jan Hendriks,
vanuit een verder lege Sint Bavo. Tot ongeveer 11.30 uur is de viering te zien
op NH nieuws.

De wereld staat op zijn kop




De krant, de tv en de radio, en ook de gesprekken aan tafel en op straat hebben een hoofdonderwerp CORONA. Er gebeurt heel veel in Nederland: Scholen, kerken, bejaarden en verzorgingshuizen gesloten, afstand houden 150 cm, hamsteren, thuiswerken, skype vergaderen. Wat er allemaal gebeurt is soms niet te bevatten: uitvaart met veel minder mensen; in besloten kring. Feesten worden afgezegd. Maar dan is het onderliggende gevoel nog niet naar boven gekomen. Velen zijn onzeker: hoe zal dit gaan, wat brengt ons de toekomst? Op deze vragen is geen antwoord, er is alleen handelen. Wat kan ik doen, waar ligt mijn vertrouwen in de toekomst en hoe kan ik dat delen met anderen?

Daarom de vraag kunnen wij elkaar op afstand helpen, elkaar op afstand tot steun zijn, hoe kunnen we elkaar bijstaan met deze grote onzekerheden. Niemand heeft daar direct een antwoord op, maar wel als we het proberen te doen. Soms met een gebaar; zoals het luiden van de kerkklok op woensdagavonden om 19.00 tot 19.15 uur als teken van hoop, geloof en liefde en met het handenklappen voor de zorg.
Ergens zeg er iets in mij, maar er is meer te doen dan alleen dat. Hoe kunnen wij met elkaar verbonden blijven zelfs op afstand. Door wat vaker de telefoon ter hand te nemen of een kaart naar mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen te sturen, zwaaien als u er langs rijdt. Het zijn kleine dingen maar o zo belangrijk.

En wat doet het met ons geloof. Leert nood echt bidden, of is het bidden in en uit nood omdat wij geen antwoorden meer weten. Juist in gebed kunnen wij onze zorgen aan God bidden, kunnen wij Jezus vragen ons op zijn weg van de liefde te helpen en de heilige Geest om kracht en troost. 
Maria helpt ons door haar voorspraak. Als ik zie hoeveel extra kaarsen er gebrand zijn hebben velen van u daar al om gevraagd.

Samen met elkaar gaan we een onzekere tijd door maar we mogen in ons geloof niet de hoop en de liefde verliezen. Wees er voor elkaar. De pastores zijn altijd telefonisch bereikbaar mocht u een gesprek met een van hen willen. 

Mogen wij met Gods zegen, wijs blijven handelen en er zijn voor ieder van ons.


Namens het pastores team: Toon Jorink, diaken

donderdag 19 maart 2020

Klokken van troost



Het coronavirus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. Mensen raken ermee besmet, worden ziek en sommige sterven er zelfs aan.
Veel van de plaatsen waar ons dagelijks leven zich afspeelt zijn gesloten.
Ook de kerken waar elke week geloof, hoop en liefde geoefend worden, sluiten hun deuren.
Om in de tijd van onzekerheid, een boodschap van bemoediging  hoop en troost te verspreiden, roept de Raad van Kerken in Nederland op om de komende 3 woensdagen van 19 uur tot 19.15 uur de kerkklokken te luiden.
Met deze klokken van hoop en troost kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen. Ook roepen de kerken daarmee op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn en voor wie zich dag aan dag inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen.
Onze kerk zal op 18 en 25 maart en 1 april de klokken van troost en hoop luiden.

woensdag 18 maart 2020

Vergrendeling

Vergrendeling

Ja, er is angst.
Ja, er is isolatie.
Ja, er wordt gehamsterd.
Ja, er is ziekte.
Ja, er is zelfs dood

Maar,
Ze zeggen dat je in Wuhan na zoveel jaren van lawaai
de vogels weer kan horen zingen.
Ze zeggen dat na slechts een paar weken van rust
de lucht niet langer stijf staat van de smog
maar blauw en grijs en helder is.
Ze zeggen dat in de straten van Assisi
mensen elkaar toezingen
over de lege pleinen
en hun ramen openhouden, 
zodat zij die alleen zijn
de geluiden van families 
om hen heen kunnen horen.

Ze zeggen dat een hotel 
in het westen van Ierland
gratis maaltijden aanbiedt 
en bezorgt bij hen die aan huis gebonden zijn.

Vandaag is een mij bekende jonge vrouw
druk bezig om in haar buurt 
flyers te verspreiden met haar nummer,
zodat de ouderen iemand hebben 
die ze kunnen bellen.

Vandaag bereiden kerken, synagogen, 
moskeeën en tempels zich voor 
om dakloze, zieke en vermoeide mensen
te kunnen verwelkomen 
en onderdak te bieden.
Over de hele wereld beginnen mensen 
te vertragen en te reflecteren. 
Over de hele wereld kijken mensen 
op een nieuwe manier naar hun buren.
Over de hele wereld worden mensen
ontvankelijk voor een nieuwe realiteit,
voor hoe groot we eigenlijk zijn
en hoe klein onze feitelijke controle,
voor wat er werkelijk toe doet. 
Voor liefde.
Dus we bidden en realiseren ons:

Ja, er is angst,
maar er hoeft geen haat te zijn.
Ja, er is isolatie,
maar er hoeft geen eenzaamheid te zijn.
Ja, er wordt gehamsterd,
maar er hoeft geen gierigheid te zijn.
Ja, er is ziekte
maar de ziel hoeft niet te lijden.
Ja, er is zelfs dood,
maar er kan altijd 
een wedergeboorte van liefde zijn.
Word je bewust van de keuzes die je maakt 
voor je leven nu. 
Vandaag: Adem.

Hoor, 
achter de fabrieksgeluiden van je paniek,
zijn de vogels weer aan het zingen,
klaart de hemel op,
is de lente in zicht. 
En altijd worden we omringd door Liefde.
Open de ramen van je ziel.
En al ben je niet in staat
om de ander over het lege plein aan te raken:
Zing.

Richard Hendrick, OFM
13 maart 2020

De Veertigdagen-Vastentijd voor jongeren (3)

(bijdrage van het pastorale-team personele unie "De Vijfhoek)
In mijn afgelopen artikelen heb ik geschreven over de Veertigdagen-Vastentijd.
Hierbij stelde ik de vraag of deze periode niet iets van vroeger was, waarbij ik mij afvroeg hoe jongeren van hier en nu daar mee omgaan?
Op internet werd mijn aandacht getrokken naar een jongeren-site van ‘’ Alpha Youth ‘’ die bijeenkomsten organiseert i
n cafés, studentenverenigingen, kerken, jongerenclubs en zelfs in gevangenissen, waar ze open spreken over de basis van het christelijk geloof.
Hun openheid op het internet wil ik ( diaken Hans Bruin ) graag ongecensureerd met u delen, een openheid waarin jongeren laten merken dat God voor hun van levensbelang is.
Onderstaand wordt hen door de auteur de vraag gesteld wat ze merken van het vasten, waarna
jongeren een tip krijgen, te beginnen met iets waarvan ze moeilijk los kunnen komen, een tip die mogelijk verder kijkt als de Veertigdagentijd !
Wat merk je van het vasten?
Fleur
: ”Ik ben minder met mijn telefoon bezig. Daardoor krijg ik nu meer rust. Ik heb meer tijd over voor andere dingen. Het leven is druk, en door social media wordt die nog drukker. Maar waarom zijn social media eigenlijk nodig? Nu heb ik meer tijd voor stille tijd. Stille tijd betekent voor mij een stukje lezen uit de Bijbel. Dat doe ik door een bijbel-leesplan op een Bijbelapp. Soms werk ik een stukje Bijbeltekst uit in een schriftje, dat is nu een soort bijbeldagboekje.”
Wilco: ”Mensen om me heen geven aan dat er iets anders aan me is. Ik ben een stuk positiever! Eerder was ik geneigd om te reageren met iets negatiefs bijvoorbeeld met de opmerking: ‘Waar slaat dat op!’ Nu houd ik dat voor me en laat ik het los of ik bekijk het positiever en maak er een grapje over. Ook qua geloof bekijk ik dingen positiever. Als er bijvoorbeeld iets ergs gebeurt, ben ik snel geneigd om het van de negatieve kant te bekijken en vraag ik aan God: Waar bent u?
Nu probeer ik te zien wat God mij wel geeft, en dat maakt me een stuk dankbaarder. Laatst wilde ik de trein naar Nijmegen pakken en toen had ik die net gemist. Ik was super chagrijnig. Toen de trein aankwam, ben ik toch een stukje Bijbel gaan lezen. Iemand die tegenover mij zat, zag dat en vroeg daarnaar. We hebben toen een vet mooi gesprek gehad. God liet me toen zien dat uit iets negatiefs iets heel moois kan komen.”
Celine: ”Ik sliep hiervoor slecht. Ik keek dan Youtube net voor het slapen gaan. Nu merk ik dat ik al wat meer slaap.”
Matthijs: ”Normaal nam ik de pauze op school even een flesje cola. En tijdens de eerste week vasten ging ik direct een weekendje weg met Alpha. Toen stond de frisdrank elke dag op tafel maar ik heb niet één bekertje genomen. Tijdens deze vastentijd kies ik bewust om dat niet te doen. Ik hoef niet alles te hebben. Het is luxe wat ik allemaal heb. En soms mag het best een beetje minder luxe allemaal.”
Tip aan jongeren die willen vasten:
Ben jij geïnspireerd en wil jij vasten misschien uitproberen? Dit is een tip van de jongeren: begin met iets waarvan je moeilijk los kan komen. Het hoeft niet meteen iets heel groots te zijn, maar wel iets wat nu té veel tijd inneemt. Bijvoorbeeld je telefoon, televisie kijken op de bank, social media of veel werken. Door daar eens helemaal los van te komen, heb je automatisch meer tijd over. Meer tijd voor dingen die je écht belangrijk vindt. Bekijk het profiel van alphayouth.nl op Instagram. 

Van diaken Hans Bruin. ( tekst mede gebruikt van alphayouthnl )

maandag 16 maart 2020

Maatregelen in verband met het corona-virus

Beste parochianen, vanwege de verspreiding van het corona-virus moeten we ook als parochies van de Vijfhoek maatregelen treffen. De ontwikkelingen gaan snel. Houdt daarom ook de websites en facebook in de gaten voor het laatste nieuws.

Vieringen in het weekend afgelast
Vieringen met kwetsbare parochianen afgelast
Vanaf 14 maart jl. zijn alle weekendvieringen op zaterdagavond en zondag afgelast. Deze maatregel geldt tot dinsdag 31 maart. Hiermee sluiten wij aan bij het advies van de overheid en de Nederlandse Bisschoppen.
Ook in de verzorg- en verpleeghuizen (waaronder Sabinahof en Maria Mater) kunnen geen vieringen en andere bijeenkomsten worden gehouden.
Vieringen die wél doorgaan
De viering in De Noord, iedere donderdagochtend om 9:00u, kan gewoon doorgaan en is zeker de moeite waard!
Op de woensdagavonden tijdens de vastentijd is er in De Noord een dagafsluiting om 19:30u. Deze worden verzorgd door Deo Vacare. Ook deze gaan gewoon door.
We willen u vragen om bij deze vieringen wat verspreider te gaan zitten in de banken en voor uw komst de handen te wassen. Beide vieringen duren gewoonlijk ongeveer een half uur.
Mocht u naar deze vieringen willen komen, maar heeft u problemen met vervoer: bel dan met Gea Klercq (06-52879803) of met pastoor Tilma (06-38345350).

De kerken zijn open
Op veel plekken zal geprobeerd worden om in plaats van de vieringen de kerken open te hebben voor stilte, een kaarsje en persoonlijk gebed. Op sommige plaatsen zijn de kerken ook open buiten de tijden van de vieringen.
H. Wulframkerk in Waarland: 
  • Iedere woensdag van 10:00u tot 11:30u
  • Zondag 22 maart van 10:00u tot 11:00u
  • Zaterdag 28 maart van 19:00u tot 20:00u
  • De Mariakapel is elke dag open van 10:00u tot 16:30u
H. Hartkerk in De Noord: iedere dag van 9:00u tot 17:00u
H. Martinus in ’t Veld: de Mariakapel is elke dag open vanaf 9:00u
Kloosterkerk in Nieuwe Niedorp: de Mariakapel is elke dag overdag geopend

Avondwaken en uitvaarten
Een belangrijke en lastige vraag is ook welke gevolgen de situatie heeft voor avondwaken en uitvaarten. Deze kunnen alleen in kleine kring worden gehouden. Per situatie zal in overleg met de nabestaanden gezocht worden naar een passende oplossing. Er wordt de mogelijkheid aangeboden om op een later tijdstip een herdenkingsdienst te houden. Bij die gelegenheid kan door alle belangstellenden en met de gehele gemeenschap stil worden gestaan bij het overlijden.
Het streven van de uitvaartleiders, de avondwake groep en Pastoor Tilma is om voor iedere overledene een mooi en waardig afscheid te verzorgen. We hopen op begrip van nabestaanden dat we daarbij gebonden zijn aan de beperkingen die de huidige situatie met zich mee brengt.

Bijzondere vieringen en evenementen
Helaas moesten een aantal bijzondere vieringen en evenementen worden afgelast. Dit betreft onder meer:
  • De Stille omgang in Amsterdam en de wandeltocht die dag naar Amsterdam.
  • De feestelijke viering van de Wulframdag op zondag 22 maart, als afsluiting van 100 jaar parochie Waarland.
  • Het optreden van “Op en top vrouw” op vrijdag 27 maart. Bezoekers worden persoonlijk op de hoogte gebracht.
  • De viering in de Kloosterkerk op zondag 29 maart en de geplande informatie bijeenkomst aansluitend aan de viering.
  • De uitvoering van de Passion op zondag 5 april in De Noord.
Het is overigens mooi om deze dagen te merken hoeveel er binnen de parochies wordt georganiseerd! Het is heel jammer dat deze mooie initiatieven nu niet kunnen worden uitgevoerd. Maar wat in een goed vat zit, verzuurt niet! Waar mogelijk halen we het later in.

Contact en pastorale zorg
De pastores zullen zich ook moeten beperken in hun contacten, met name als het gaat om ouderen en andere kwetsbare groepen. Huisbezoeken kunnen voorlopig niet doorgaan. Ze zullen telefonisch contact hebben waar dat zinvol is.
Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de pastores, zeker bij ziekte en overlijden. Maar ook als u met vragen zit of behoefte hebt aan een luisterend oor. Voor praktische vragen kunt u ook terecht bij de voorzitter van de parochieraad. Zie hiervoor bij de contactgegevens.
Online informatie vindt u op:
  • Kloosterkerk (Nieuwe Niedorp): kloosterkerk.blogspot.com
  • H. Wulfram (Waarland): www.facebook.com/WulframkerkWaarland
  • H. Martinus (’t Veld): home.kpn.nl/a.ruiter41/martinusweb
  • H. Hart (De Noord): www.heilighartdenoord.nl
  • H. Familie (’t Kruis): www.heiligefamilieparochie.nl

Overig
Wij wijzen u op de mogelijkheid om thuis op zondag de viering op TV te volgen, via KRO-NCRV, vanaf 10 uur op NPO 2. Daarnaast zendt Radio Maria iedere ochtend en avond een viering uit om 9.00 uur en om 19.00 uur. Radio Maria is te beluisteren via digitale radio, de Radio Maria app. en via internet (www.radiomaria.nl).
We willen alle vrijwilligers bedanken die vanuit hun eigen verantwoordelijkheid hebben nagedacht over activiteiten en samenkomsten. Soms moesten er lastige beslissingen worden genomen. Ondanks alles merken we door deze situatie ook de verbondenheid met elkaar. Laten we elkaar dragen en niet vergeten dat we gedragen worden. Het volgende gebed sluit daar bij aan.

Gebed
God, toevlucht in onze nood,
kracht in onze vertwijfeling en angst,
vertroosting in ziekte en lijden.
Wees ons, uw volk, nabij en genadig
nu wij allen de gevolgen ondervinden
van het uitgebroken corona-virus.
Wees een Beschermer voor hen
die dit virus hebben opgelopen,
Wij bidden voor hen om hoop en genezing.
Wij bidden voor hen die aan de gevolgen van dit virus
zijn overleden, dat zij bij U geborgen mogen zijn.
Wij bidden voor allen die werkzaam zijn
in de gezondheidszorg en het openbaar bestuur,
dat zij uw nabijheid en zegen mogen ervaren
in hun werk ten dienste van heel de samenleving.
Doe ons beseffen hoe groot uw liefde is
voor ieder van ons
en dat Gij met ons zijt
nu wij de kwetsbaarheid van ons bestaan ervaren.
Versterk ons geloof en onze hoop
zodat wij ons altijd zonder aarzelen overgeven
aan uw vaderlijke voorzienigheid.
Door Christus onze Heer. Amen.

Houd gepaste afstand van elkaar, maar voel de verbondenheid!
Namens de parochies van de Vijfhoek,

pastoor Tilma
Gea Klercq (vice-voorzitter)