zaterdag 21 maart 2020

De wereld staat op zijn kop




De krant, de tv en de radio, en ook de gesprekken aan tafel en op straat hebben een hoofdonderwerp CORONA. Er gebeurt heel veel in Nederland: Scholen, kerken, bejaarden en verzorgingshuizen gesloten, afstand houden 150 cm, hamsteren, thuiswerken, skype vergaderen. Wat er allemaal gebeurt is soms niet te bevatten: uitvaart met veel minder mensen; in besloten kring. Feesten worden afgezegd. Maar dan is het onderliggende gevoel nog niet naar boven gekomen. Velen zijn onzeker: hoe zal dit gaan, wat brengt ons de toekomst? Op deze vragen is geen antwoord, er is alleen handelen. Wat kan ik doen, waar ligt mijn vertrouwen in de toekomst en hoe kan ik dat delen met anderen?

Daarom de vraag kunnen wij elkaar op afstand helpen, elkaar op afstand tot steun zijn, hoe kunnen we elkaar bijstaan met deze grote onzekerheden. Niemand heeft daar direct een antwoord op, maar wel als we het proberen te doen. Soms met een gebaar; zoals het luiden van de kerkklok op woensdagavonden om 19.00 tot 19.15 uur als teken van hoop, geloof en liefde en met het handenklappen voor de zorg.
Ergens zeg er iets in mij, maar er is meer te doen dan alleen dat. Hoe kunnen wij met elkaar verbonden blijven zelfs op afstand. Door wat vaker de telefoon ter hand te nemen of een kaart naar mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen te sturen, zwaaien als u er langs rijdt. Het zijn kleine dingen maar o zo belangrijk.

En wat doet het met ons geloof. Leert nood echt bidden, of is het bidden in en uit nood omdat wij geen antwoorden meer weten. Juist in gebed kunnen wij onze zorgen aan God bidden, kunnen wij Jezus vragen ons op zijn weg van de liefde te helpen en de heilige Geest om kracht en troost. 
Maria helpt ons door haar voorspraak. Als ik zie hoeveel extra kaarsen er gebrand zijn hebben velen van u daar al om gevraagd.

Samen met elkaar gaan we een onzekere tijd door maar we mogen in ons geloof niet de hoop en de liefde verliezen. Wees er voor elkaar. De pastores zijn altijd telefonisch bereikbaar mocht u een gesprek met een van hen willen. 

Mogen wij met Gods zegen, wijs blijven handelen en er zijn voor ieder van ons.


Namens het pastores team: Toon Jorink, diaken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten