dinsdag 6 februari 2024

Aswoensdag en de 40 dagentijd...

Er wordt gesproken over Carnaval en Pasen. Het Pasen is vroeg dit jaar.  Pasen is op 31 maart en 1 april. Het kan nog vroeger namelijk op 22 maart. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de volle maan in de lente. Daardoor is een late Pasen mogelijk op 25 april.  Ons Pasen is verbonden met het Joodse Pesach; de viering van de uittocht uit Egypte. Al in 325 werd het Joodse Pesach en het christelijke Pasen ontkoppeld en daardoor op verschillende dagen gevierd. 

Woensdag 14 februari is het Aswoensdag. Met deze dag begint de 40 dagentijd. 40 dagen tot Stille zaterdag waarbij de zondagen niet worden mee gerekend. Op Aswoensdag wordt je getekend met een askruisje. As van de overgebleven verbrande palmtakjes. Je ontvangt het kruisje met de woorden: Gedenk, mens, stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren. Er breekt dan een tijd van bezinning aan, om een ommekeer te kunnen maken in je leven. Ieder jaar weer zijn er twee bezinningsperiode in het jaar: de 40 dagentijd en de advent. Juist in die periodes mogen we bij ons zelf te raden gaan: leven we wel op de juist manier en kunnen wij onze leven anders leven zodat ieder los komt van dat wat we als niet goed ervaren.

Dit jaar is er één Aswoensdagviering en wel in het zorgcentrum Maria Mater in ’t Veld op woensdag 14 februari om 19.15 uur. Iedereen is welkom uit alle parochies.


Namens het pastorale team: Toon Jorink, diaken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten