dinsdag 7 november 2023

De elfde van de elfde ...

Een dag waarop het christelijk geloof dubbel naar voren komt. Tegenwoordig ligt het vaak niet meer voor de hand en de betekenis wordt niet direct met ons christelijk geloof in verband gebracht. Deze twee tradities vinden hun oorsprong aan de stam van het geloof.

De 11de van de 11de: de dag waarop het carnavalsseizoen wordt gestart en in vele plaatsen, zeker in het zuiden, wordt prinscarnaval bekend gemaakt. Het is nog 50 dagen tot het nieuwe jaar en het begin van het mogen uithalen van grappen en grollen. Deze traditie dreigt te verdwijnen, ook in het zuiden, velen weten niet meer waarom er carnaval gevierd wordt, het  feestvieren is het belangrijkst geworden. 

Sint Maarten heeft in Noord-Holland een grotere aanhang dan in de overige delen van ons land. Velen kennen één van de verhalen over Sint Maarten, de bisschop van Tours. Het verhaal van de mantel is wel het meest bekende. Het is een dag waar ieder die deze traditie kent zijn of haar herinneringen aan heeft. Het ging zeker om: Hoe kan ik zoveel mogelijk snoep ophalen en wat is de meest handige route. Je wist waar je de meeste snoep kreeg en welke straat je zeker moest hebben. Je koos liedjes uit die kort en kracht waren, want dat schoot op. De zelfgemaakt lampioen was toen nog voorzien van een echt kaars. Een uitgeholde suikerbiet daar liep je niet mee die was te zwaar. En eenmaal na 20.00 uur werden de tassen geleegd en alle snoep werd gesorteerd: dat wat bol kon worden en dat wat langer knapperig bleef. De enkele grote snoepen of bijzondere die mocht je zelf houden. Alles ging in bussen en trommels, welke elke dag na school werden geopend voor een afgepaste hoeveelheid snoep. Tot ver in het nieuwe jaar had je snoep, iets wat toen niet gewoon was.

Sint Maarten onlosmakelijk verbonden met die bisschop die oog had voor hen die het minder hadden. Hij wilde delen alles wat hij had. Een halve mantel voor de man langs de kant van de weg. Een warm kleed voor de man bij de deur van de kerk. Zo deelt ook op de 11de van de 11de mensen uit aan kinderen dat wat zij willen missen.

Op zaterdag 11 november is er om 16.00 uur een viering in de H. Wulframkerk in Waarland waarbij het kinderkoor van ’t Veld zingt. Deze viering is voor alle kinderen uit de andere parochies.

Zondag 12 november om 11.00 uur wordt het patroonfeest van de H. Martinuskerk in ’t Veld gevierd. 

U bent in beide vieringen welkom. Graag tot dan.


Namens het pastoresteam Toon Jorink, diaken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten