zaterdag 31 december 2022

Silvesteravond




Het is niet altijd even eenvoudig om een heilige goed te kunnen plaatsen. Neem nu eens een paus Silvester, de hekkensluiter van het jaar. We mogen aannemen dat hij een van de grote heiligen van zijn tijd is geweest. De overleveringen helpen ons wat dat betreft niet echt verder.


Het geboortejaar van Silvester is ons onbekend. Zijn vader was waarschijnlijk een Romein Rufinus geheten die gehuwd was met Justina. Vader Rufinus sterft als Silvester nog een kleine jongen is zodat de opvoeding geheel op de schouders van Justina komt liggen. Zodra de jongen wat ouder is stelt zij hem onder de hoede van de priester Caritus. De heilige levenswandel van zijn leermeester brengt ook Silvester tot het priesterschap. De jonge priester werkt in een kleine parochie in Rome. Zijn bijzondere ijver en faam snelt hem dusdanig vooruit dat wanneer paus Marcellinus in januari 314 overlijdt, Silvester tot bisschop van Rome wordt gekozen.


Terugkijkend naar het verleden gaat de nieuwe paus een glorievolle tijd tegemoet. Met Constantijn als keizer hebben de christenen voor het eerst sinds tijden geen vervolgingen meer te vrezen. Maar Silvester heeft daarmee wel een probleem er bij. De keizer mag tussen de bedrijven door zich graag ook met de kerkelijke zaken bemoeien.


Uit deze periode zijn een aantal legenden overgeleverd die echter aantoonbaar een loopje nemen met de waarheid. Zo zou keizer Constantijn aan melaatsheid geleden hebben. Een van zijn frisse doctoren had hem geadviseerd een bad te nemen in het bloed van kinderen. In een droom zouden de heiligen Petrus en Paulus hem gezegd hebben dat hij zou genezen door zich door de paus te laten dopen. Constantijn die er wel vanaf wilde, zou dat dan ook gedaan hebben en inderdaad zijn genezen. Een ontroerend verhaal ware het niet dat Constantijn zich pas op zijn sterfbed liet dopen toen Silvester hem allang was voor gegaan naar het eeuwige vaderhuis. Wel staat het vast dat Silvester de moeder van Constantijn heeft gedoopt, de heilige Helena.


Silvester krijgt in zijn pontificaat de hulp van Constantijn om de meest imposante kerken van de geschiedenis te bouwen zoals de Sint-Pieter, de Sint-Paulus-buiten-de-muren en de Sint-Jan-van-Lateranen.


Wanneer het Arianisme, dat de godheid van Christus in twijfel trekt, een steeds grotere bedreiging voor de Kerk vormt, roept Silvester - of was het Constantijn? - in 325 het Concilie van Nicea bijeen. Zelf zal hij hier niet aanwezig zijn, maar wordt vertegenwoordigd door enige getrouwen. Het concilie veroordeelt de leer van Arius en in de geloofsbelijdenis wordt het geloof in Jezus als Zoon van God vastgelegd. God uit God, licht uit licht, ware God uit ware God… Paus Silvester overlijdt na een pontificaat van 21 jaar op 31 december 354.


Ter afsluiting van dit kalenderjaar de legende van 'Silvesterabend'. Paus Silvester, niet voor een kleintje vervaard, neemt in 317 een draak gevangen. De voorspelling wil dat het beest op 1 januari van het jaar 1000 zal ontsnappen en alles en iedereen op zijn weg verslinden.


Wanneer in het jaar 999 Gregorius V overlijdt en de nieuwe paus als naam Silvester II kiest, bonst menig angstig hart. 1 januari 1000 verloopt tot ieders vreugde draakloos, maar 31 december zal de geschiedenis ingaan als Silvesteravond.

(dagelijksevangelie.org)

zaterdag 24 december 2022

Een franciscaans kerstverhaal


In Greccio woonde een zekere Johannes, een man van goede naam en faam. Franciscus had een bijzondere genegenheid voor hem. Ongeveer twee weken voor kerst liet Franciscus hem bij zich komen en zei: "Als je wilt dat we dit jaar in Greccio Kerstmis vieren, tref dan vlug voorbereidingen en doe precies wat ik je vraag. Ik wil de herinnering oproepen aan het kind dat in Bethlehem geboren is, en zo goed mogelijk met eigen ogen de behoeftige omstandigheden zien waaronder het toen te lijden had. Ik wil zien hoe het daar in een kribbe op stro lag tussen een os en een ezel."


Johannes trof alle voorbereidingen die Franciscus hem had opgedragen. De dag kwam naderbij. Uit tal van plaatsen waren broeders uitgenodigd. De mensen uit de streek zorgden voor fakkels en kaarsen om licht te brengen in de nacht waarin het licht der wereld geboren was. Ten slotte kwam ook Franciscus. Hij zag met vreugde dat voor alles gezorgd was. Men was een kribbe aan het maken en deed er stro in. Os en ezel werden erbij gezet. Hier eerde men de eenvoud. Greccio was een nieuw Bethlehem.

De nacht was helder als de dag, een verrukking voor mens en dier. De mannen en de vrouwen kwamen opgetogen van vreugde bij het zien van de ongehoord nieuwe manier waarop dit geheim werd gevierd. Het bos weergalmde van de stemmen en de rotsen kaatsten het geluid terug. De nacht was van juichen en jubelen vervuld. Franciscus stond voor de kribbe, zuchtend van medelijden, maar ook doorgloeid van wonderlijke blijheid. 

Bron: Gerard Pieter Freeman, 2017. Umbrië, in de voetsporen van Franciscus. Valkhof Pers. p144-145.

dinsdag 13 december 2022

Kerken open op 2e Kerstdag....





Op maandag 26 december 2022 openen  5 kerken 

hun deuren zodat u de kerststallen kunt komen bekijken.

                             Iedere kerk zorgt op zijn eigen wijze voor

                                                een fijne sfeer.


De kerken die meedoen zijn:


Heilige Fam. Kerk  HHW ’t Kruis, Jan glijnisweg 30

Heilig Hartkerk  HHW de Noord, Middenweg 541

Wulframkerk  ‘t Waarland, Kerkstraat 55

Kloosterkerk  Nieuwe Niedorp, Paadje 24

Sint Martinuskerk  ’t Veld, Rijderstraat 107


De kerken zijn open van 13:30 uur tot 16:00 uur

En sommige kerken zijn langer open


Kerstmis nadert ....




Buiten vriest het en af en toe een sneeuwvlok. Echt dagen voor Kerstmis. De stal staat en de boom is versiert. We maken ons op voor Kerstmis. Eindelijk mogen we weer in alle kerken vieren op 24 december en op 25 december in de vroege ochtend om 5.00 uur in Heerhugowaard de Noord. Maar Kerstmis is meer dan de stal en boom en naar de kerk gaan. 

Kerstmis is opnieuw het licht willen zien in een wereld, daar waar heel veel duisternis is. In de advent hebben naar het licht toe geleefd. Licht dat juist met  Kerstmis naar ons toe komt. Het komt ons toe dat wij weer licht zien, licht van de kleine vrede thuis en in families. Mag er ook licht van de grote vrede in de wereld. Vrede tussen de volkeren en groeperingen. Laat het kleine vlammetje van vrede dat in ons brandt groter worden door er gewoon te zijn voor de mensen om ons heen. Denk dan ook hen die alleen gaand zijn. Er kan altijd wel iemand aan uw tafel schuiven met Kerstmis. Oog en oor maar vooral hart hebben voor elkaar zal een grotere vlam geven. 

Samen op weg naar Kerstmis betekent dat we ons mogen open voor de ander.

Dat wensen wij als pastores team u allen toe.


Gerard Remmers OFM cap en Toon Jorink, diaken.


dinsdag 6 december 2022

Zaterdag 10 december, Rozenhoedje bidden in de Advent......





Buiten is het grijs en donker, het is wintertijd. Een beetje vreemd, het WK voetbal is aan de gang en Oranje doet het zo slecht nog niet. Vele kilometers verderop is de oorlog in de Oekraïne nog steeds gaande. Dit voelen we in onze ziel en ook in onze portemonnee. Er heerst veel polarisatie in de samenleving en we zien veel pessimisme en frustratie in de maatschappij. Ja we kunnen wel spreken van de donkere dagen voor kerstmis.


Eind november, ruim twee weken geleden alweer, kwam er op die zondag een lichtje tevoorschijn. Discreet en kwetsbaar, maar wel onvergankelijk. Het is de tijd van de Advent, wat letterlijk ‘komst’ betekent. 


Advent is een tijd van wachten en verwachten. Advent is ook bij uitstek de tijd om stil te staan bij Maria. Maria als sterke kracht, als bron van wijsheid, van niet oordelen. We willen ons bezinnen en ons laten raken door Maria en zien wat ze kan betekenen in ons leven van alle dag.


Zaterdag 10 december staan we hier even bij stil. We bidden samen het Rozenhoedje voor o.a. bemoediging en verbondenheid in deze zorgelijke tijd.


We komen samen in de sacristie, 09:45 uur is de kerk open en 10:00 uur begint de viering.

Weet u van harte welkom, we hopen dat u, dat jij ook komt. Na afloop is er weer een heerlijk kopje koffie en thee. Samen koffie of thee drinken is een waardevolle afsluiting van ons Maria uurtje.

Wij ontmoeten u graag op zaterdag 10 december in onze Kloosterkerk!

Met een hartelijke groet,

Annemiek Wijnker Hoedjes en Hans van Eck.