vrijdag 18 november 2022

Christus Koning en Sint Caecillia...

Deze twee dagen zijn in onze kerk onlosmakelijk met elkaar verbonden, hoewel Sint Caecilia wordt gevierd op 22 november en Christus Koning is de zondag voor de eerste zondag van de advent. Caecilia moest trouwen met een edelman, maar tijdens de bruiloft bad zij tot God dat zij dit huwelijk niet wilde, zij wilde zich wijden tot God. Samen met haar man heeft zij dit gedaan en stierf samen met hem een marteldood door de christenvervolging van die tijd. Zij is de beschermheilige van musici en zangers. Vandaar dat vele kerkkoren haar naam dragen. Zo ook de koren in Heerhugowaard de Noord, Nieuwe Niedorp, ’t Veld en Waarland. Nu het twee koren zijn geworden dragen zij nog steeds haar naam. 

Twee weken geleden op 6 november heeft het Sint Caecilia koor van Nieuwe Niedorp/’t Veld haar 5 jarig bestaan gevierd. Jaren daarvoor werd het steeds moeilijker de koren op gewenst peil te houden door het ontbreken van dirigenten, organisten en zangers en zangeressen. In het proces dat daarop op volgde met afzeggen maar ook met weer gaan zingen ontstond het koor zoals het nu is. Als de aantal jaren van lidmaatschap bij elkaar worden opgeteld kom je al gauw op een meerdere eeuwen. Het gaat van een lidmaatschap van 2 weken tot een lidmaatschap van 50 jaar en meer. 

Het koor repeteert elke week afwisselend in Nieuwe Niedorp en ’t Veld op maandag morgen en twee maal per maand luisteren zij de vieringen op. De ene keer in ’t Veld en de andere keer in Nieuwe Niedorp.  Dit zijn de reguliere vieringen. Zij verlenen ook hun medewerking aan uitvaarten en de feestdagen. Mag dit koor nog jaren blijven bestaan en dat er nieuwe leden komen en zo de hoge kwaliteit die er is op peil te houden.

Christus Koning, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, een feestdag dat nog niet zolang bestaat in onze kerk, pas vanaf 1925. Het is een verwijzing naar de ondervraging van Pontius Pilatus. Pilatus vraagt aan Jezus of Hij koning is. Jezus antwoordt dat Hij Koning is maar niet van deze wereld. De misdager die samen met Hem gekruisigd is vraagt aan Jezus om aan hem te denken als Jezus in zijn Koninkrijk is gekomen. Christus Koning: de gezalfde Koning van de Joden, zoals het op het bord stond boven Hem aan het kruis.

Zo mogen wij weer op weggaan, weer opnieuw verwachten wij het Kind dat gaat komen om licht te brengen in deze wereld. Hoewel het leven van Jezus eindigde met zijn kruisdood, stond Hij weer op. Het einde, de dood, heeft geen kracht maar het leven. Het leven, het licht, mogen wij weer verwachten om weer op weg te gaan in ons leven.


Namens het pastorale team: Toon Jorink, diaken


Geen opmerkingen:

Een reactie posten