maandag 4 juli 2022

De langste dag ...



Inmiddels ligt de langste dag al weer achter ons en zijn de dagen al korter aan het worden. Je kunt van de zomertijd vinden wat je wilt, en er zitten zeker ook nadelen aan, maar een groot voordeel vind ik persoonlijk de lange avonden die je hebt. Je kunt tot half elf buiten zitten en dan heb je nog geen licht nodig. In de winter moeten we dat natuurlijk bezuren en is het vaak om half vijf donker en moet de lamp aan. Maar als je noordelijker komt wordt het nog veel erger. In het noorden van Zweden worden wordt het eind december nauwelijks nog dag. En dit kan mensen zo beïnvloeden dat ze er depressief van worden. Dan  valt het bij ons nog mee. Gezellig de schemerlampen aan en een paar waxinelichtjes branden en de donkere buitenwereld is weg. 

Maar nu zitten we nog volop in het licht. Het is zomer en alles lijkt op een lager pitje te staan. Ook in de kerk. De koren zijn op vakantie. Al zijn er gelukkig ook nog zg. vakantiekoren. Vergaderingen zijn er ook niet zoveel meer. Communie en Vormsel zijn achter de rug. Ook kerkelijk is het allemaal wat rustiger. Betekent dit ook dat we ons geloofsleven maar een tandje terug moeten zetten? Juist niet zou ik zeggen. Juist in de zomermaanden is er vaak tijd om dingen te doen waar je normaal niet zo aan toe komt. Waarom juist nu niet eens de fiets pakken en eens naar de kapel van Keins rijden of naar O.L.V. ter Nood in Heiloo. Even rustig bidden bij Maria en een kaars opsteken voor je dierbaren, het kan zoveel goed doen. Misschien gaat U op vakantie naar het buitenland. Ik probeer dan altijd een dienst bij te wonen in de plaatselijke kerk. Misschien versta je niet alles wat er gezegd wordt, maar je bent wel verbonden met de gemeenschap aldaar. En veelal zijn de kerken ook gewoon open overdag, zodat je even binnen kunt lopen om een kaars aan te steken of voor een gebed. Natuurlijk zijn er ook heel wat plaatsen waar bijna geen kerk te vinden is. In Islamitische landen is een kerk soms moeilijk te vinden. In Saoedi Arabië is het zelfs verboden om een christelijke kerk te bouwen. Maar een gebed uitspreken kan natuurlijk overal.                                                                                            

Maar nog even terug naar de lange avonden van het moment. De meeste mensen in onze gemeenschappen bezitten een tuin. Heerlijk om je avonden door de brengen als het mooi weer is tenminste. En als je een fan bent van barbecueën is een tuin helemaal een must. Nu ben ik daar niet zo’n geweldige fan van. Dat komt dan goed uit want ik heb geen tuin. Ik woon in de stad op een appartement. Maar ook dan kun je heerlijk van de lange avonden genieten. Op je balkon met een goed boek. Even helemaal weg van alles. Weer krachten op doen voor het nieuwe werkjaar. Ik wens U allen een goede en inspirerende tijd.

Pater Gerard Remmers


Geen opmerkingen:

Een reactie posten