Binnenkort is het Valentijnsdag. Doorgaans geen dag waar ik me erg druk over maak. Misschien is dat voor u anders en gaat u in de weer met rozen, anonieme kaartjes en lieve gedichtjes. Mij leek het leuk om eens in de geschiedenis te duiken om te begrijpen waar Valentijnsdag eigenlijk vandaan komt.
De naam van de dag terug gaat op een christelijke heilige. 14 februari is de gedenkdag van de heilige Valentijn (of Valentinus). Aan het begin van de derde eeuw was hij priester in Rome en genoot algemeen respect door zijn wijsheid en zijn manier van leven.
Dat intrigeerde ook de Romeinse keizer Claudius, die Valentijn bij zich uitnodigde. De keizer vroeg: ‘Hoe komt het toch dat u zo’n wijs man bent en toch in die flauwekul geloofd over Christus? Vereer toch net als iedereen de Romeinse goden!’ Valentijn antwoordde: ‘Wie iets van God begrijpt, zal beseffen dat Christus Gods Zoon is. De Romeinse goden hebben niets met God te maken.’ Vanwege zijn weigering om de Romeinse goden te vereren, werd Valentijn gevangen genomen en op 14 februari 269 onthoofd.
Maar waarom is de gedenkdag van deze heilige de dag van de liefde geworden? Waarschijnlijk is de gedenkdag van de heilige Valentijn gekoppeld aan een vruchtbaarheidsfeest dat al vóór het christendom bestond. Men dacht dat op 14 februari de vogeltjes voor het eerst met elkaar paarden. Daaruit ontstond het gebruik om op de avond vóór het feest lootjes te laten trekken. Jongens en meisjes werden zo aan elkaar gekoppeld, wat niet zelden leidde tot serieuze relaties. Een primitieve vorm van Tinder, zullen we maar zeggen.
In de christelijke tijd, bleef dit gebruik bestaan en werd het vanwege de datum van 14 februari verbonden aan de heilige Valentijn. Er gingen verschillende verhalen over Valentijn de ronde, waarin de liefde een rol speelde.
Volgens een van die verhalen sloot Valentijn in het geheim huwelijken van soldaten. De keizer had namelijk verboden dat soldaten trouwden. De aandacht voor hun gezin zou hen maar afleiden en hun vechtlust verminderen. Valentijn vond de trouw van het huwelijk belangrijk. Als een soldaat met zijn aanstaande bij hem kwam, ging hij tegen het verbod in en sloot het huwelijk van de geliefden. U begrijpt dat veel verliefde soldaten-stelletjes de weg naar Valentijn vonden en bij hem hun liefde bezegelden.
Zoals gezegd zijn er meer verhalen. Het meest romantische verhaal vertelt dat Valentijn tijdens zijn gevangenschap de dochter van de bewaker leerde kennen. Ze werden verliefd op elkaar. Op de dag van zijn terechtstelling, liet Valentijn een briefje voor haar achter met daarop de woorden ‘van jouw Valentijn’: de eerste Valentijnskaart.
Mocht u dus op Valentijnsdag een kaartje ontvangen van uw Valentijn of zelf iemand verrassen met iets leuks, lekkers of liefs, denk dan ook maar even aan Valentijn die vanuit zijn geloof de liefde hoog hield en zelfs zijn leven heeft gegeven om trouw te blijven aan Christus.
pastoor Tilma
Geen opmerkingen:
Een reactie posten