zondag 29 augustus 2021

Van de Kloosterraad.....

 





Kloosterraad, 


Per oktober start het nieuwe kerkelijke jaar weer. We hebben een goede vakantieperiode gehad en pakken de diverse bestuurlijke maar vooral de diverse dagelijkse activiteiten weer op.

Wij zijn blij dat de beperkingen van Covid-19 langzamerhand afnemen. Wij zijn er nog niet helemaal maar hebben toch al weer een ‘volle’ kerk mogen ervaren met de 1,5 meter afstand. 


Wij merken dat de behoefte er is. Mensen willen elkaar weer ontmoeten en samen bidden en na afloop van de viering samen praten en afspreken. 


We merken dit bijvoorbeeld sterk bij de zaterdagochtend ‘Rozenhoedje’ bidden welke door onze eigenvrijwilligers wordt georganiseerd. 


Het afgelopen jaar is een bijzonder jaar geweest voor onze parochie. Er zijn door Covid-19 veel activiteiten niet doorgegaan. Ook de financiële bijdragen zijn fors afgenomen. Positief is dat na diverse goede gesprekken met de rector van het seminarie, de samenwerking is geïntensiveerd. Rector Luc Georges gaat eens per maand voor in een eucharistieviering. 


De samenwerking met de eigenaar van het Kloostergebouw is goed. Gezamenlijk hebben wij er belang bij dat het kerkgebouw nog jaren blijft bestaan. Hiervoor is wel onderhoud noodzakelijk.  


Onderhoud

Het gebouw staat al ruim 110 jaar. Graag willen we dat het beeldbepalende gebouw nog eens 110 jaar zal staan op deze unieke locatie.  Hiervoor is het van belang dat er ook onderhoud wordt gepleegd aan het gebouw. 

Er is de afgelopen periode al veel gedaan. 


Enkele maanden geleden zijn de houten kozijnen van de 7 dakkapellen van de kloosterkerk geschilderd en beschermd door een zinkstructuur.

De oude (1930) elektrische kabels tussen de elektrische meter (in het hoofdgebouw) en de schakelaars van de kerk (in de sacristie) werden vervangen (2020).

Recent (maart 2021) heeft ook groot onderhoud van de cv-ketel, naast het jaarlijkse onderhoud, plaatsgevonden.


Nu zijn de dakgoten van het kerkgebouw aan vervanging toe. Er zijn enkele lekkages: een renovatie is onvermijdelijk. Het vervangen van de dakgoten en regenwaterafvoer van de kloosterkerk zou ca. 39.000 euro kosten. 

Voor deze werkzaamheden zijn al diverse bedragen gereserveerd. We missen nog ongeveer 15.000 euro.  

Samen met het Pewi Nieuwsblad is al een actie opgestart. 

Toch willen wij u ook op deze wijze informeren over de noodzaak. 


Noodzaak

Wij vinden het belangrijk dat het beeldbepalende gebouw in stand wordt gehouden en goed wordt onderhouden. Het gebouw is in de regio goed bekend. 

Het beeldbepalende gebouw is niet alleen een begrip voor de parochie gemeenschap maar voor de gehele Niedorpse gemeenschap


Hierom doen wij een -extra – beroep op een vrijwillige gave.


Graag verzoeken wij u ons te helpen de vervanging van de dakgoten mogelijk te maken. 

 

U kunt dit doen door een bedrag over te maken naar REDEMPTORIS MATER – N. NIEDORP, rekeningnummer 52 RABO 0163 8987 58  (doel: renovatie dakgoten) of door contact met ons op te nemen. 

Wist u overigens dat een schenking aftrekbaar is voor de belasting?


Kloosterraad 

P. Koopman (secretaris) 

zaterdag 28 augustus 2021

De boekenboer(in)

Nog niet zo lang geleden waren boeken een kostbaar bezit. Bij een heel aantal mensen stond een volledige encyclopedie in de kast, soms per deel aangeschaft vanwege de hoge kosten. Inmiddels is dat al grotendeels achterhaald door de komst van het internet. Ook lezen mensen steeds vaker vanaf een e-reader, waarop duizenden boeken gezet kunnen worden. Zelf houd ik nog wel van een echt boek in m’n hand en tijdens mijn vakantie had ik ook weer lekker de tijd om te lezen.

Mensen aarzelen vaak om boeken weg te gooien. Dat heb ik zelf ook. Het liefst breng ik ze dan naar een kringloopwinkel. Leuk zijn ook die stalletjes die mensen aan huis hebben, waar je boeken kunt ruilen, kopen of zomaar meenemen.

Zo kwam ik tijdens mijn vakantie op de fiets langs een kasteel in de Achterhoek. Bij het bankje met uitzicht op het kasteel, stond ook een kist met boeken om gratis mee te nemen. Ik kon het natuurlijk niet laten en heb er even in gesnuffeld. Op Terschelling bracht ik een bezoekje aan de ‘Boekenboer’, een leuke tweedehands boekwinkel in een oude boerderij. De vrouw die de winkel runt, heeft het van haar vader (de boekenboer) overgenomen en is dus nu de boekenboerin. Voor één euro had ik weer een leuk leesboek.

Ik liep tijdens mijn vakantie ook een leuk boekje tegen het lijf met joodse vertellingen. Het zijn korte verhaaltjes met een kwinkslag om over na te denken. Ik geef u er eentje mee:

God is geen dief

De Romeinse keizer zei eens tegen Rabban Gamaliël: “Jullie God is een dief, want er staat in het scheppingsverhaal: 

‘Toen liet God de Heer de mens in een diepe slaap vallen;
en terwijl hij sliep, nam Hij een van zijn ribben weg
en zette er vlees voor in de plaats.
Daarna vormde God de Heer uit de rib
die Hij bij de mens had weggenomen,
een vrouw, en bracht haar naar de mens.’

Toen sprak de dochter van de keizer tot Rabban Gamaliël: ‘Laat hem aan mij over, ik zal hem wel antwoord geven.’ 

Vervolgens vroeg ze haar vader, een hoofdman bevel te geven haar naar huis te begeleiden. ‘Waar heb je die dan voor nodig?’ vroeg de keizer. Ze antwoordde: ‘Er zijn dieven bij ons in huis gekomen verleden nacht. Ze hebben een zilveren kruik gestolen en in plaats daarvan een gouden kruik gebracht.’

‘Och,’ zei de keizer, ‘zulke dieven mogen wel dagelijks bij ons komen!’

‘Precies!’ antwoordde zijn dochter. ‘Ging Adam er dan niet op vooruit toen een van zijn ribben werd weggenomen en hem daarvoor in de plaats een vrouw geschonken werd?’ 

Pastoor Tilma


woensdag 18 augustus 2021

Verlangen ...


 

Ruimte vult me

met verlangen.


Grenzeloos.

Geen stippen op de horizon,

geen wegen ergens heen.

Leegte zonder praal of perk.


Alleen het ruisen van de golven,

de wolken, zon en wind.


Verlangen hoe het ook kan zijn,

met hoofd, hart en ziel.

Hunkeren naar een nieuw begin.

(tekst: Gerard Oonk)

maandag 9 augustus 2021

Jezus is ook hier onder ons ...

 



Vandaag 9 augustus gedenken wij Edith Stein, H. Teresia Benedicta van het kruis. Paus Benedictus XVI sprak over haar tijdens een audiëntie in 2008.

Wie bidt, verliest nooit de hoop, zelfs niet in de moeilijkste situaties die menselijk gezien zelfs hopeloos lijken. Dit is wat de Heilige Schrift ons leert en waarvan de geschiedenis van de Kerk getuigt. Hoeveel voorbeelden kunnen we geven van gebed dat heiligen en gelovigen heeft gesteund op hun weg. Van de getuigenissen van onze tijd wil ik twee heiligen noemen die wij dezer dagen gedenken: Theresia Benedicta van het Kruis en Maximiliaan Kolbe. Beiden hebben hun aardse leven in Auschwitz afgesloten met het martelaarschap. Zij lijken een nederlaag te hebben geleden, maar in hun martelaarschap schijnt de stralende liefde die de duisternis van zelfzucht en haat overwint. 

Sint-Maximiliaan Kolbe sprak tijdens het hoogtepunt van de nazi-vervolging de volgende woorden: "Haat is geen scheppende kracht: dat is alleen de Liefde." ....Edith Stein zei op 6 augustus van het daaropvolgende jaar tot enkele zusters in het klooster van Echt in Nederland: "Ik ben overal klaar voor. Jezus is ook hier bij ons. "Ave, Crux, spes unica" - "lk kan dus heel goed met heel mijn hart bidden: gegroet kruis, enige hoop." Getuigen die aan de gruwelijke massamoord hebben kunnen ontkomen, hebben verteld dat de heilige Theresia Benedikta van het Kruis, gekleed in het karmelitaanse habijt, bewust de dood tegemoet trad, zich onderscheidend door haar volkomen vredigheid en kalmte en haar aandacht voor de noden van de anderen. Het gebed was het geheim van deze heilige medepatrones van Europa. Ook toen zij in de vrede van het contemplatieve leven tot de waarheid gekomen was, moest zij het mysterie van het Kruis tot de bodem aan den lijve ondervinden. (Johannes Paulus II, Spes aedificandi).