maandag 9 augustus 2021

Jezus is ook hier onder ons ...

 



Vandaag 9 augustus gedenken wij Edith Stein, H. Teresia Benedicta van het kruis. Paus Benedictus XVI sprak over haar tijdens een audiëntie in 2008.

Wie bidt, verliest nooit de hoop, zelfs niet in de moeilijkste situaties die menselijk gezien zelfs hopeloos lijken. Dit is wat de Heilige Schrift ons leert en waarvan de geschiedenis van de Kerk getuigt. Hoeveel voorbeelden kunnen we geven van gebed dat heiligen en gelovigen heeft gesteund op hun weg. Van de getuigenissen van onze tijd wil ik twee heiligen noemen die wij dezer dagen gedenken: Theresia Benedicta van het Kruis en Maximiliaan Kolbe. Beiden hebben hun aardse leven in Auschwitz afgesloten met het martelaarschap. Zij lijken een nederlaag te hebben geleden, maar in hun martelaarschap schijnt de stralende liefde die de duisternis van zelfzucht en haat overwint. 

Sint-Maximiliaan Kolbe sprak tijdens het hoogtepunt van de nazi-vervolging de volgende woorden: "Haat is geen scheppende kracht: dat is alleen de Liefde." ....Edith Stein zei op 6 augustus van het daaropvolgende jaar tot enkele zusters in het klooster van Echt in Nederland: "Ik ben overal klaar voor. Jezus is ook hier bij ons. "Ave, Crux, spes unica" - "lk kan dus heel goed met heel mijn hart bidden: gegroet kruis, enige hoop." Getuigen die aan de gruwelijke massamoord hebben kunnen ontkomen, hebben verteld dat de heilige Theresia Benedikta van het Kruis, gekleed in het karmelitaanse habijt, bewust de dood tegemoet trad, zich onderscheidend door haar volkomen vredigheid en kalmte en haar aandacht voor de noden van de anderen. Het gebed was het geheim van deze heilige medepatrones van Europa. Ook toen zij in de vrede van het contemplatieve leven tot de waarheid gekomen was, moest zij het mysterie van het Kruis tot de bodem aan den lijve ondervinden. (Johannes Paulus II, Spes aedificandi).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten