woensdag 8 april 2020

De paus liet licht stralen in donkere tijden

In zijn bijzondere zegen voor "stad en de wereld" in Coronatijden, liet paus Franciscus zien wat een paus méér is dan een politiek leider of werelds vorst.
Wat gebeurt hier? Dat zal menigeen niet-katholiek gedacht hebben die vorige week televisie keek en daar live de plechtigheid meemaakte, vanuit het Vaticaan uitgezonden.
De doorgewinterde commentator van de KRO-NCRV, Wilfred Kemp, voorzag het gebeuren van deskundige voorlichting- maar hij deed dat, zelf immers katholiek, met gevoel voor de katholieke liturgie; ingetogen en bescheiden, zonder té veel te willen uitleggen.
Tijdens de Eucharistische aanbidding liet hij zelfs een minutenlange stilte vallen; een unicum op de Nederlandse televisie. Het Allerheiligste uitgesteld, niet alleen voor het kleine clubje gelovigen dat daar normaal gesproken op afkomt, maar voor de hele wereld….Wat gebeurt hier? Ook menig katholiek moet het gedacht hebben. Een Urbi et Orbi, nu eens niet met Kerstmis of Pasen, maar in een tijd van wereldwijde angst en onzekerheid. En dat voor een surreëel leeg Sint- Pietersplein; met een paus die sprak alsof, nee, die wist dat hij desalniettemin nog meer mensen bereikte dan normaal. Een paus die broos en toch krachtig oogde. Die moeizaam maar toch beslist liep. Met de Monstrans naar de grote deur van de Sint-Pieter liep en Christus zelf de wereld liet zegenen. Op de achtergrond ging het stadse leven in druilerig Rome op minder dan half tempo door. Paus Franciscus heeft de afgelopen week, met dit Urbi et Orbi als hoogtepunt, aan de wereld laten zien wat een paus méér is dan een politiek leider, méér dan een werelds vorst, méér ook dan het toevallige stamhoofd van een enkele religieuze bloedgroep. Hij liet zien dat het niet over hem ging, dat de paus in een reële, diepere zin "plaatsbekleder" is. Hij liet het licht van de verrezen Christus stralen in donkere tijden. Dat gebeurde er !
(Analyse door Anton Wit, journalist katholiek Nieuwsblad) Geplaats door diaken Bruin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten