zaterdag 11 januari 2020

Onze joodse wortels

Vrijdag 17 januari is het de Dag van het Jodendom. De Nederlandse bisschoppen organiseren deze dag al ruim tien jaar. De dag dient als impuls om na te denken over de joodse wortels van ons geloof en om de dialoog met het jodendom van onze tijd te stimuleren.
We staan er lang niet altijd bij stil, maar het christelijk geloof is ontstaan vanuit het jodendom. Jezus was een jood, zijn familie was joods, zijn leerlingen waren joods, de eerste christenen waren joods. De heilige Schriften van het jodendom vormen een groot deel van onze Bijbel. Gebruiken die wij binnen ons geloof kennen, hebben voor een deel dezelfde wortels als gebruiken binnen het jodendom. Ook inhoudelijk spelen dezelfde kernthema’s een rol. Een van die thema’s is bevrijding of verlossing.
Dit jaar herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd van de bezetting door de nazi’s. Het thema van de Dag van het Jodendom sluit daarbij aan. Onder de titel ‘Bevrijding en vrijheid’ wordt stilgestaan bij wat bevrijding en vrijheid eigenlijk betekenen. Het belangrijkste verhaal daarover is het verhaal van de uittocht uit Egypte. Het volk IsraĆ«l werd door God bevrijd uit een slavenbestaan. In de loop van de geschiedenis greep men telkens op die gebeurtenis terug. Zo hield men in eigen tijd en omstandigheden hoop en vertrouwen op Gods bevrijding.
In onze tijd wordt vrijheid vaak ingevuld als individuele vrijheid. We zijn vrij als we zelf kunnen bepalen wat we doen. Beperkingen worden vaak als storend en ongewenst ervaren. Ik denk dat zo’n benadering van vrijheid eenzijdig is. Het is prachtig om van alles te willen en te kunnen, maar wat dan als je even niets meer kunt of als je niet meer wilt? Vrijheid heeft ook te maken met hoe we ruimte geven aan de zwakkeren in onze gemeenschap. Vrijheid heeft ook te maken met hoe minderheden toch een stem krijgen. Vrijheid heeft ook te maken met de kunst van minder willen. Vrijheid: de moeite waard om bij stil te staan.
Het leven van Jezus stond in het teken van bevrijding. Hij gaf daar vorm aan in lijn met zijn eigen joodse achtergrond. Een mooi thema om over na te denken rond de Dag van het Jodendom. Tegelijk een mooi opstapje voor de viering van 4 en 5 mei van dit jaar.
Pastoor Tilma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten