dinsdag 25 juni 2024

Een verassende afsluiting koorseizoen St. Cecilia...



Zo richting de zomervakantie gaat ook het koor het even wat rustiger aan doen. Ongeveer twee maanden geen repetities en zal het ook wat stiller zijn bij de vieringen. Even de keeltjes wat rust gunnen om weer in het nieuwe seizoen met frisse moed te beginnen. Na een bewogen seizoen met lief en leed was het goed om na de repetitie even gezellig met een hapje en een drankje het seizoen af te sluiten. 

Eindelijk begint de zomer een beetje op stoom te komen en konden wij lekker in de lommerrijke tuin bij de Martinus kerk zitten. De koffie was nog niet helemaal ingeschonken en de koekjes rondgegaan, kwam vader Rood aan stappen met een grote bos bloemen. Wat was er aan de hand...... Ons jongste koorlid Angelique was deze dag precies 25 jaar getrouwd. Dat kon natuurlijk niet zo maar passeren, een week van te voren waren de voorbereidende gesprekken begonnen en moest het allemaal tot die maandag geheim blijven. Nu is een geheim bewaren in Nieuwe Niedorp een uitdaging en met de viering afgelopen van zondag werd al bij verassing aandacht besteed aan dit heugelijke feit. 

Dit mocht natuurlijk de pret niet drukken en na mooie woorden van vader Rood en onze voorzitter werden de bloemen aan Angelique overhandigd. Uiteraard met een knuffel...

Ondertussen zaten de dames en heren al lekker aan de borrel en kwam de stemming er goed in. 

Nu dacht u dat het met de verrassingen was gedaan. Wel er kwam er nog eentje...


Tegen het einde van de bijeenkomst nam onze dirigente Amy nog even het woord. Met een compliment en waardering sprak zij de hoop uit dat we nog lang zo samen konden zingen. Woorden die bij iedereen instemming vond, voor elk koorlid stond er een mooie Kalanchoë klaar en zo waren we allemaal in de blommekes gezet. 

Blij en voldaan gingen wij weer huiswaarts en hopen wij in september voor u weer de hoge  C maar ook de diepe en lage C te raken.

Wij wensen u allemaal een mooie zomer toe.

(Hans van Eck)










dinsdag 18 juni 2024

Concert Vrede en Broederschap in Waarland ....


 Gastvrij Waarland ontvangt 45 zangertjes en hun begeleiders voor een 

uitzonderlijk Concert in Waarland op 1 juli 2024 om 19.30 in de H. Wulframkerk


Het koor van de Kathedraal Sint Jan uit Lyon- Frankrijk “Les petits chanteurs de Lyon » komt maandag 1 juli naar Waarland voor een concert in de H.Wulfram kerk .

De zangers zijn tussen 11 en 15 jaar oud en volgen hun opleiding op de koorschool naar katholieke traditie. Deze traditie gaat terug naar 799 toen Karel de Grote besloot overal in Europa scholen te stichten.

Het is een normale school, maar met 8 uur zang- en muziekonderwijs erbij van hoogwaardig niveau.


Waarom Waarland?

“De Europese tournee van het koor begint in Frankrijk ( Lille – Rijssel) en eindigt in Denemarken. In Nederland doen ze Waarland aan.

Het toeval wilde dat de koordirigent Simon Heberlé zanglessen had van de in Waarland geboren en getogen Jan-Marc Bruin aan het Conservatoire Supérieure de Musiqe et de Danse de Lyon. Simon is net op 3 juni Cum Laude geslaagd voor zijn Master Koordirectie, het hoogste niveau in Frankrijk” aldus Jan-Marc Bruin.


En zo gebeurde het dat in maart 2024 Jan Marc spontaan zei tegen Simon dat hij wel personen kende in Waarland, zijn geboortedorp, die vrij zeker konden regelen dat de 45 kinderen en 10 begeleiders voor een paar nachtjes in Waarland onderdak zouden kunnen krijgen.


Hoe gastvrij is Waarland?

De app werd door Anneke Nolten en Doret Dekker samen gelezen en na enig ahum, ahum, “Die Jan Marc heeft weer wat moois”, zijn ze er toch voor gegaan.

Wel hadden ze afgesproken dat ze binnen 3 weken minsten 35 personen onderdak moesten kunnen aanbieden om dat op 1 april aan Mathilde, de contactpersoon in Frankrijk, een Oui te kunnen geven.


D.m.v. kennissen en kansmakers aan te spreken en een oproep in de W4 (Wat Waarland Wekelijks Weet) te plaatsen was het streefgetal binnen 14 dagen gehaald. En wat schetst hun verbazing, in de week voor 1 april was er een overtal aan slaapplaatsen met ontbijt en een paar dagen warme prak gehaald. De reserve bedden werden met twee handen aangepakt want je weet maar nooit. Als eerste werd Mathilde op de hoogte gesteld, die ook heel blij verrast was.


De resterende voorbereidingen werden in gang gezet. Maar toen kwam begin mei tijdens een telefonisch gesprek met Mathilde nog een vraag vanuit Frankrijk. “De route de la Europa” is iets veranderd, dus….. zou het mogelijk zijn dat de kinderen nog een extra nacht zouden kunnen blijven bij de gastouders? Oeps…. Maar in overleg met alle gastouders is dit ook opgelost. Bij voorbaat grote dank aan de gastvrije gastouders gaat het een prachtige tussenstop worden voor het koor van de Cathedrale de St. Jan  uit Lyon op maandag 1 juli in de H. Wulframkerk in Waarland,  aanvang 19.30 uur


Jan-Marc Bruin en het St Ceciliakoor Nieuwe Niedorp / 't Veld zullen ook meedoen aan dit uitzonderlijke concert. 


Aan het einde van dit concert is een vrijwillige bijdrage van harte welkom.

vrijdag 14 juni 2024

De besmetting van vrede...

 


Bij elke bocht in de weg zijn er kleine oorlogen, 

net zoals er bij elke bocht in de wereld grote oorlogen zijn.

Bij elke bocht in ons leven kunnen we oorlog voeren of vrede sluiten.

En juist om oorlog voeren voelen we ons gevaarlijk gebouwd.

Heel snel wordt onze naaste onze vijand, als hij niet onze broeder is (...)


Daarom zijn alleen de kinderen van God volkomen vreedzaam.

Voor hen is de aarde een huis van hun hemelse Vader.

Alles op aarde is van Hem en ook de aarde zelf.

Ja, waarlijk, de aarde is een klein huis van hun Vader.


Ze minachten geen enkel deel ervan,

geen enkel continent, geen enkel klein

eiland, geen enkele natie, geen enkele

kleine binnenplaats, geen enkele van die

kamers die pleinen, trottoirs, kantoren,

winkels, perrons, stations zijn...


Ze hebben er een familiegeest (...)

Ze vinden nooit een reden om te vechten,

omdat ze weten dat ze boekhouders van

alleen de vrede zijn, en vrede kan niet

verdedigd worden door gevechten.


Ze weten dat de splitsing van één enkel

atoom kosmische oorlogen kan

ontketenen.


Ze weten ook dat er een ketting bestaat

tussen menselijke wezens en dat

wanneer een menselijke cel wordt 

verscheurd in woede, wrok of bitterheid,

de gisting van oorlog kan terugkaatsen

naar de uiteinden van het universum.


Maar omdat ze geloven in de 

verspreiding van liefde, weten ze dat

waar er een beetje vrede is, er een

besmetting van vrede is die sterk genoeg

is om de hele aarde te overspoelen.


Dus gaan ze met een dubbele vreugde:

de vreugde van het zien van vrede overal

om hen heen;

en de vreugde van het luisteren naar een

onuitsprekelijke stem die "Vader" zegt in

het diepst van hun hart.

(Z. Madeleine Delbrél, missionaris van gewone mensen)