zaterdag 27 maart 2021

't Is zalig Pasen vieren ....

 

De Goede Week







Als u dit leest zijn we al weer bijna aan het einde van de Goede Week.

We zijn blij dat er in alle kerken van de Vijfhoek de Goede Week gevierd wordt. En dat wij samen de Paaswake mogen vieren als de gehele gemeenschap van de Vijfhoek.


Op Goede Vrijdag is er in Waarland en Heerhugowaard de Noord om 15.00 uur de Kruisweg voor kinderen en ouders. Om 19.00 uur is in alle kerken de Goede Vrijdagviering. In deze viering is er de kruishulde. U kunt dit doen door bloemen neer te leggen bij het kruis.


Paaswens

’t Is zalig Pasen vieren

’t Is zalig Pasen vieren

als mensen die dood waren voor elkaar

weer spreken gaan.


’t Is zalig Pasen vieren

als huizen die gesloten waren voor elkaar

weer open gaan.


’t Is zalig Pasen vieren

als mensen die afhaakten omwille van elkaar

weer verder gaan.


’t Is zalig Pasen vieren

als muren die we bouwden tussen elkaar

weer neer gaan.


’t Is zalig Pasen vieren

als Jezus’ levensverhaal steeds verder gaat.


’t Is zalig Pasen vieren

als mensen die zijn verhaal

waar ook aanhoorden

het weten te beleven met elkaar.

Antoon Vanderputte


Dit is onze Paaswens voor een ieder van u. Zo mag Pasen het hoogfeest zijn van het Licht in onze wereld. Jezus is opgewekt uit de doden om Licht te zijn, zeker in deze onzekere tijd. De hoop mogen we niet verliezen, de hoop mag in ons blijven branden, dan kunnen wij zeggen: ’t Is zalig om Pasen te vieren: het Licht komt onder ons.


De pastores van de Vijfhoek: pastoor Tilma, pater Gerard Remmers, diakens Hans Bruin en Toon Jorink.

dinsdag 23 maart 2021

Wandelen en stilstaan - twee aan twee ...




Gezamenlijke Kerken voormalige gemeente Niedorp


Emmaüswandeling – Paasmaandag – van 11 – 14 uur  

Rond de middag, op tweede Paasdag, zijn drie van de vijf kerken open, te weten de Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstraat, de Fenixkerk bij de toren en de Kloosterkerk bij het Klooster, alle drie te Nieuwe Niedorp, en goed te belopen. Na wikken en wegen hebben de Martinus (tVeld) en Lucas (Winkel) zich niet in de route laten opnemen vanwege de ex-centrische ligging van beide, waardoor de afstand wellicht toch spelbreker zou zijn.
Daarom drie startpunten en tevens drie pleisterplaatsen. Ieder is welkom om twee aan twee en van Kerk tot Kerk te lopen. Het idee van een Emmaüswandeling gaat eigenlijk terug op Pasen, het verhaal van de opstanding van JC. Tegen de avond van die dag gaan twee leerlingen van Jezus te voet vanuit Jeruzalem naar hun huis in het dorpje Emmaüs. Ze zijn hevig teleurgesteld en diep bedroefd door de gewelddadige dood van hun meester: rabbi Jezus. Maar onderweg voegt zich een derde persoon bij hen. Ze raken in gesprek en worden door deze mysterieuze medereiziger op een nieuwe gedachte en een totaal ander spoor gezet. Ze raken kwijt wat hen belast en krijgen nieuwe hoop en ook een nieuw plan voor hun leven. Buitengewoon bemoedigd zijn ze, en zo keren ze terug naar Jeruzalem, om ook de andere leerlingen in hun vernieuwde hoop te laten delen.  


Wandelen en stilstaan – twee aan twee

Vaak is het “hollen of stilstaan” met ons. Meestal rennen en draven, tot we niet meer kunnen en dan kom je tot stilstand, plof je in elkaar. Wandelen is echter een ACTIEVE vorm van Stilstaan. Niet je benen, maar mogelijk dat het wel een beetje stil wordt in je hoofd. 
In de kerken die open zijn kun je ook letterlijk stil staan, stil worden, en stil zijn. Je kunt een kaarsje branden, iets opschrijven in een gebedenboek, of gewoon even stil zitten in een stoel of op een bank. En als je tot rust bent gekomen – of denkt: nou is het wel weer genoeg – dan kun je verder gaan, óp naar de volgende kerk. 

De Emmaüsgangers uit het verhaal waren met z’n twee-en. Vandaar onze suggestie om ook twee aan twee te lopen. Daarmee is dan gelijk rekening gehouden met Coronaregels. Alléén lopen kan natuurlijk ook. Maar als je liever niet alleen loopt, vind je in de start/pleisterplaatsen misschien wel iemand die met je samen wil lopen.  


Goed om te weten - stof tot overdenking, stilte en gesprek 
Als je regelrecht van b.v. de Fenix naar de Vermaning loopt ben je gauw klaar. Als je wat langer onderweg wilt zijn, kun je daarvoor zelf of samen een omweg-route kiezen. Daarbij krijg je een meditatie kaart mee, met enkele korte suggestie voor gesprek of om te overdenken.
Vriendelijk verzoek om een Mondkapje te dragen bij het binnentreden van een kerk en zolang als u zich (binnen het kerkgebouw) verplaatst. 
Ook bij regen en storm zijn de kerken open, het zal vast geen drie uren lang regenen. 

Tot slot: in elke kerk zijn exemplaren van het boek “In het voetspoor van de Emmaügangers” te verkrijgen (met teksten, geschreven en verzameld door Kees Maas in samenwerking met Annemiek Wijnker-Hoedjes). Hieruit de volgende zegenbede:


Zegen ons
en zegen de wereld
met licht en warmte
en een vermoeden van uw
aanwezigheid, 

zegen ons
en zegen heel de wereld
met een vermoeden van goedheid
om anderen tot zegen te kunnen zijn.
Amen
.


                        Hartelijke Groet, namens de kerken, 
    Annie, Carla, Fokko, Hans, Marja, Toon en Waldemar 




Pasen 2021.


Dit is geschreven op maandag ochtend 22 maart. De berichten over de lock-down zijn niet hoopvol dat er een versoepeling komt. Dit geldt ook voor het vieren in kerken, ook met Pasen.

Maar er zijn juist ook lichtpunten, we kunnen de Goede Week vieren in onze kerken. In de gehele Vijfhoek zijn er vieringen op deze bijzondere dagen die ons brengen naar de Paaswake welke via live-stream te volgen. En het hoogfeest van Pasen mogen vieren op 1ste Paasdag in een van onze kerken.


Dit vraagt van de vrijwilligers inspanning om deze Goede Week te kunnen vieren. Ik denk aan de kosters, zangeressen en zangers, organisten en pianisten, lectoren, misdienaars en stencilgroepen, en alle mensen die op de achtergrond hun bijdrage leveren. Dankbaar mogen wij zijn voor hun inzet en energie en tijd, zodat we echt Pasen kunnen vieren. 


Zo staan we samen klaar om Pasen 2021 tot een heilzaam Pasen te laten zijn. In deze coronatijd heeft dat een dubbele betekenis. Jezus gaf zich voor de mensheid door te sterven aan het kruis en te verrijzen op de derde dag: Pasen voor ons heil. En wij mogen vieren in de hoop en het geloof dat het weer goed zal gaan in de wereld, dat het coronavirus geen vat meer op ons heeft; voor ons heil.



Toon Jorink, diaken


maandag 15 maart 2021

Op weg naar Pasen ...


Er wordt al weken op versoepelingen gehoopt van de maatregelen tegen het Coronavirus. We gaan nog steeds er onder gebukt dat het virus maar niet verdwijnt. Velen van u zijn al voor de eerste maal ingeënt, misschien al voor de tweede keer. Het nu volhouden, zal ons straks meer ruimte geven om elkaar weer te ontmoeten en met meer mensen in de kerk te mogen zijn en weer te mogen vieren zoals we gewend zijn: er mag weer gezongen worden uit volle borst. Het Bisdom houdt de ontwikkelingen goed in de gaten en de parochies volgen de richtlijnen die samen met het RIVM en het Bisdom zijn op gesteld.

Gelukkig kunnen wij vieren, maar lang niet alles wat we echt zouden willen. Wij zijn blij dat er in de Goede Week vieringen in de kerken zijn, de Paaswake zal via live-stream te volgen zijn. Er staan nog wel activiteiten in de ijskast zoals:  Eerste Communie, de voorbereidingen en vieringen van de Eerste Communie en het Vormsel, de vieringen in de verzorgingshuizen en verpleeghuizen. We wachten geduldig af wanner dat weer kan.

Het op huisbezoek gaan is nu vaak niet mogelijk en gewenst. Er mag één persoon per dag bij je thuis langs komen. Het is echt wachten op dat er meer bezoekers per dag mogen en dat we dat veilig kunnen blijven doen. 

Het leven nu is als de weg naar Pasen: een weg met hindernissen en met haltes die niet altijd verwacht en het eindpunt niet altijd even duidelijk. En toch willen wij ons voorbereiden op dat grote mysteriefeest van Pasen. Het is de kern van ons geloof: het lijden, het sterven én de verrijzenis. Maar hoe bereiden wij ons voor: alleen zorgen dat alles in huis is voor de paasbrunch/lunch en voldoende eieren en paaseieren of bereiden wij ons ook geestelijk voor door onszelf op te schudden, zoals vroeger werd gedaan met de grote schoonmaak. Kunnen wij in onszelf een grote schoonmaak houden; door al het stof uit ons zelf te kloppen en met een frisse geest Pasen te vieren. Het betekent dat we het stof diep uit ons moeten kloppen en nieuwe wegen in te slaan. In de weken die geweest zijn, werd in enkele kerken door middel van een hongerdoek, voorbeelden gegeven hoe je grote schoonmaak kunnen houden in ons eigen lichaam. Het zijn de werken van Barmhartigheid die onze wegen kunnen bepalen en niet alleen in de Veertigdagentijd, juist in de tijd die voor ons ligt. 

Op weg naar Pasen betekent opstaan om de wereld om je heen te veranderen. Het is het moeilijkst om bij ons zelf te beginnen, we moeten een pas op de plaats maken om nieuwe stappen te kunnen maken om uiteindelijk te kunnen op staan en in het licht gaan staan dat wat Jezus bedoeld heeft. Hij heeft het ons twee duizend jaar geleden voorgeleefd. En we kunnen dat nog steeds ook vandaag de dag doen. De eindhalte is niet Pasen maar met het Licht van Pasen op weggaan. Laten we soms even halt houden om nieuwe energie op te doen en de ballast over boord te gooien en ons zo voorbereiden op PASEN.

Namens het pastores team: Toon Jorink, diaken.

donderdag 4 maart 2021

Een schitterend initiatief ...




Een schitterend initiatief met prachtig resultaat voor mensen in kamp Moria op Lesbos!


Onlangs verscheen een krantenartikel waarin Nina de Winter uit Oude Niedorp vertelt over haar activiteiten in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Daar leven de mensen onder zeer erbarmelijke omstandigheden. Zij zet zich geheel belangeloos in voor de jongeren in dit kamp. Zelfs haar eigen toelage besteedt ze aan de jongeren. Zij stimuleert en begeleidt ze bij het sporten. Dit om hun conditie en mindset te verbeteren en daarbij helpt zij deze jongeren bij het verwerken van hun opgelopen trauma's. 'Iedereen, óók deze mensen hebben recht op een zo goed mogelijke toekomst' zegt zij. Een moedige vrouw met het hart op de juiste plaats!

Twee neven van 7 jaar oud en hun zussen van 9 en 10 jaar uit Oude Niedorp en Hoogwoud besloten sneeuwklokbolletjes te verkopen. Het was voor een goed doel. En veel mensen uit het dorp kochten hun sneeuwklokbolletjes voor het goede doel. Uiteindelijk hebben deze 4 kinderen samen € 248,50 bijeengebracht.

Als het goed is bloeien er op dit moment in en rond hun woonomgeving vele sneeuwklokjes. Sneeuwklokjes, spontaan te koop aangeboden en gekocht door dorpsbewoners. Het zorgde voor verbinding en hartelijke verhalen. 

Na ampel beraad met hun opa en oma, besloot het viertal dat Nina de Winter en de mensen op Moria de opbrengst moesten krijgen. Via Facetime, hebben ze het bedrag persoonlijk overhandigd aan Nina en mensen aldaar.


Sneeuwklokjes staan symbool voor doorgaan tegen de verdrukking in ook al is het koud en kil. Sneeuwklokjes bloeien zelfs in de sneeuw. De bloemetjes symboliseren daarom moed en vertrouwen in barre omstandigheden. Zeker in deze moeilijke tijd, van volhouden en solidair doorgaan. Zo werd het sneeuwklokje een symbool van hoop en nieuw leven! 


Bovenstaande actie heeft pater Maas, een vriend van de ouders van de kinderen, opgetekend en doorverteld. Hij werd geïnspireerd door de actie van de kinderen en heeft zijn rekeningnummer voor zijn familie en vrienden beschikbaar gesteld om te doneren. Velen waren geraakt door dit verhaal en hebben positief gereageerd! Op de rekening van pater Maas is € 2.075,00 overgemaakt. Met het bedrag van de kinderen erbij maakt dat € 2323,50. Een prachtig resultaat.

Het bedrag gaat naar Yoga and Sport with Refugees, de stichting waar Nina voor werkt. De stichting biedt voor en door vluchtelingen activiteiten aan gemiddeld 400 mensen per dag uit het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos en aan vluchtelingen in Athene.


Hieronder de tekst van een vluchteling. Deze tekst spreekt ons aan.

Weet je mijn vriend,

Ik ben niet als vluchteling geboren.

Ik heb nooit gedroomd

of besloten vluchteling te zijn.

Het is een lang verhaal.

Als je naar mij wilt luisteren

Geef dan je hand en open je hart.

Ik ben een mens,

Jij bent een mens.

Laten we dan samen menselijk zijn.


Inmiddels is er verheugend nieuws te melden: een stichting die Yoga Sport with Refugees van Nina uit Oude Niedorp gaat ondersteunen, is geboren.  Onder de naam YSR Nederland wordt deze stichting binnenkort actief.

Er is altijd hoop! Hoop doet leven!


Voorjaar 2021

Annemiek Wijnker Hoedjes


Rozenhoedje bidden zaterdag 6 maart ...

 



Moeder Maria,

Bij u mag ik vertoeven,
u zeggen wat mij kwelt,
u vragen mij te helpen:
ik weet dat u zwijgt in alle talen.
Dat u mijn zorgen bewaart in uw hart...


Een kaarsje opsteken, een rustmoment zoeken, danken, bidden, troost zoeken. We staan even stil bij de waan van de dag en bezoeken een Mariakapel of een kerk. Vaak zitten achter die korte bezoekjes grote verhalen. 
Bidden kan opluchten. Bij intens verdriet kun je uiting geven aan je gevoelens, en bij grote dankbaarheid kun je Maria danken. De zin zou kunnen zijn dat het verdieping geeft aan het gevoelsleven en dat het gebed vorm en taal biedt om onze nood en onze vreugde te uiten. 

Daarom is er in de Kloosterkerk aanstaande zaterdag gelegenheid voor even een moment van rust en van bezinning.  Zaterdagochtend 6 maart is vanaf 09:15 uur de kerk open. 09:30 uur beginnen we met gebed. Daarna bidden we samen een rozenhoedje en sluiten af met gebed. Er is gelegenheid een kaarsje op te steken. 
U bent van harte welkom!

Er wordt van u gevraagd zich aan de voorschriften te houden ter voorkoming van verspreiding van het corona-virus (draag een mondkapje en houdt minimaal 1,5 meter afstand!).

woensdag 3 maart 2021

Geef ...

 


38 Geef en u zult iets terugkrijgen, meer dan overvloedig zult u ervoor terugkrijgen. Met de maat waarmee u meet, zult ook u gemeten worden.

Lucas 6: 38

maandag 1 maart 2021

Vieringen van bezinning in de veertigdagentijd.

Vieringen van bezinning in de veertigdagentijd

In De Noord óf online

Iedere woensdagavond in de veertigdagentijd kunt u deelnemen aan een korte viering als moment van bezinning en gebed. U bent daarvoor welkom in de H. Hartkerk in De Noord, maar de vieringen zijn ook online te volgen en terug te kijken. U bent van harte uitgenodigd!

Woensdag 3 maart 19:30 uur

Woensdag 10 maart 19:30 uur

Woensdag 17 maart 19:30 uur

Woensdag 24 maart 19:30 uur

Woensdag 31 maart 19:30 uur

Om de vieringen online te volgen gaat u naar: www.heilighartdenoord.nl

Pastoor Tilma






Leven in vrijheid ...

Binnenkort mogen we weer onze stem uitbrengen. We leven in een vrij land, waarin iedere stem telt. Uit alle partijen en alle kandidaten mogen we zonder dwang een vrije keuze maken. Dat is een groot goed. Bent u al bezig om zich in de partijen te verdiepen? Of bent u op de hoogte van de uitgangspunten van de partij waarop u wil stemmen? Ergens voor kiezen, zonder dat je weet waarom je die keuze maakt, is natuurlijk meer willekeur dan vrijheid.

Vrijheid is een belangrijk woord in de veertigdagentijd. Met Pasen vieren we dat Jezus ons heeft bevrijd van zonde en dood. Hij heeft het kwade overwonnen en laat ons delen in zijn vrijheid. Hij sluit daarbij aan bij de weg die God steeds met zijn volk was gegaan. Fundamenteel voor het geloof van Israël was de bevrijding uit Egypte. Dáár leefden ze als slaven. Onder leiding van Mozes trokken ze weg, door de zee, door de woestijn, op weg naar het Beloofde Land.

In onze tijd wordt er veel over vrijheid nagedacht en geschreven. Soms is vrijheid problematisch, bijvoorbeeld wanneer mensen de vrijheid nemen om anderen te kwetsen of wanneer vrijheid vrijblijvendheid wordt. Dat doet de gemeenschap geen goed. Dat soort individuele vrijheid bestaat alleen als je je terugtrekt op je eigen eilandje. En of je daar gelukkig van wordt?

Zelf volgde ik deze week een online bijeenkomst om me te oriënteren op de verkiezingen. Interessante sprekers gingen in op kernwaarden voor de politiek. Wat me aansprak was het zoeken naar de verbinding. Vrijheid is iets wat we met elkaar delen en belangrijk vinden. Anders gezegd: leven in vrijheid doen we samen.

Dit brengt ons terug bij de veertigdagentijd. Het is goed om te werken aan je eigen vrijheid. Vasten, jezelf deze weken iets ontzeggen, helpt daarbij. Dat traint onze vrije wil. Tegelijk worden we opgeroepen om bij elkaar te komen en naar elkaar om te zien. De kerk moet een plek zijn waar we elkaar leren zien, elkaars verhalen kennen en groeien in verbondenheid. Vrijheid in gemeenschap: onder leiding van Jezus is dat de weg die God met ons gaat.

Het stembiljet ligt al klaar. Nu nog een keuze maken. Wat heerlijk dat we in vrijheid mogen leven.

Pastoor Tilma