vrijdag 23 augustus 2019

Redemptoris Mater 25 jaar in Nieuwe Niedorp

Het Grootseminarie Remdemptoris Mater viert dit jaar het vijfentwintigjarig jubileum van zijn vestiging in het kloostergebouw te Nieuwe Niedorp. Bij die gelegenheid heeft het seminarie op 26 mei een bijzondere open dag gehouden waarin men de rijke geschiedenis van het klooster mocht ontdekken. In dit artikel wil ik u er graag iets over vertellen, maar vooral over het begin van onze aanwezigheid in het klooster.


Het kloostergebouw bestaat al meer dan 100 jaar en heeft een heel boeiend verhaal. In 1906 kwamen er Franciscanen een klooster bouwen te Nieuwe Niedorp, midden in een gebied waar met de Reformatie de katholieken praktisch geheel waren verdwenen. Wanneer men het klooster en de kerk in ogenschouw neemt, is het onvoorstelbaar dat binnen een jaar tijd de bouw klaar was. Na een bloeiende periode van opbouwwerk in Nieuwe Niedorp zijn de paters en broeders op 25 april 1960 naar Hoorn vertrokken. Dit betekende het begin van een nieuwe periode voor het klooster - de zusters Clarissen kwamen naar Nieuwe Niedorp. Hun voornaamste taak was om het apostolaat van de minderbroeders in Noord-Holland te ondersteunen met gebed en offer. Tijden hun verblijf begon een periode van vervlakking en teruglopen van het kerkelijk leven in Nederland. Ook voor onze zusters Clarissen braken er moeilijke tijden aan. Er kwamen geen nieuwe zusters bij. Uiteindelijk werd het klooster in 1988 verkocht. Het klooster werd tot een multifunctioneel congrescentrum omgebouwd, m.n. De Kloostertuin. Commercieel gezien werd het echter geen succes en in 1993 werd het klooster verkocht. De nieuwe bestemming van het klooster bleek een priesteropleiding te zijn. Het Internationaal Diocesaan Missionair Grootseminarie Redemptoris Mater vestigde zich er, een nieuwe realiteit in de room-katholieke Kerk.
Het seminarie Redemptoris Mater voor het bisdom Haarlem-Amsterdam werd op 6 oktober 1991 gesticht in Porto San Giorgio in Italië. Het internationaal aspect van het seminarie betekent dat er jongeren uit de hele wereld komen. 'Missionair' verwijst naar de beschikbaarheid om naar de hele wereld gestuurd te worden en 'diocesaan' betekent dat jongeren priester gewijd worden voor het bisdom waar ze naartoe zijn gestuurd. De eerste groep studenten samen met de toenmalig rector Michi Costa woonden twee jaar lang in woningen in de Amsterdamse Bijlmer en Almere. Vier studenten woonden bij Pastoor Granneman in Westwoud.
Op 11 februari 1993, feest van de Maagd Maria te Lourdes, werd het kloostergebouw te Nieuwe Niedorp door de heer Derksen gekocht en aangeboden aan de toenmalige bisschop Mgr. Bomers om het seminarie te ontvangen. In september van datzelfde jaar kwamen Michi Costa (rector), José Manuel Tercero (vice rector) en achttien seminaristen (uit verschillende landen) in het klooster wonen. Dit waren nog de jaren van de polarisatie in Nederland en de 'gewone Nederlander' wist niet goed met 'de buitenlanders' om te gaan. Van 1993 tot 1996 kwam een aantal wereldbekende docenten naar Nieuwe Niedorp om de seminaristen les te geven.
In 1997 is de heer Derksen overleden maar zonder een contact achter te laten. Dus moest het seminarie een nieuwe weldoener vinden om het gebouw niet te verliezen. Tot grote opluchting heeft de goddelijke voorzienigheid ervoor gezorgd dat een echtpaar het gebouw kocht en vervolgens aan het seminarie aanbood. In september 1998 is Mgr. Bomers plotseling overleden en Mgr. Punt is toen meteen administrator geworden van het bisdom. Mgr. Punt wilde zonder uitstel de eerste priesters wijden. Er waren toen drie studenten die stage liepen in verschillende parochies. Ze werden op 29 mei 1999 in een stampvolle kathedraal Sint Bavo tot priester gewijd. Vanuit het klooster gaan de nieuwe priesters aan de slag in de parochies. De vraag - 'zullen deze vreemdelingen in staat zijn zich in het Nederlandse pastoraat te kunnen vinden?' is beantwoord door de feiten. Inmiddels zijn er vijfentwintig studenten tot priester gewijd, van wie de meeste werkzaam zijn in het bisdom Haarlem-Amsterdam, terwijl maar een aantal in andere bisdommen in en buiten Nederland.

(uit Willibrord magazine, jaargang 21, nummer 3, auteur seminarist Stefan Doss)

maandag 12 augustus 2019

Feest van Maria tenhemelopneming


Donderdag 15 augustus vieren we het feest van Maria tenhemelopneming, de hoogste eer die Maria gegeven kon worden. Voor heel veel gelovigen staat ze ongeveer op dezelfde hoogte als God, en soms lijkt het er wel eens op alsof ze nog belangrijker is dan God, zo lijkt zij gevoelsmatig wel eens beleefd te worden.
Het is in elk geval een feit dat velen hun gebeden gemakkelijker richten tot Moeder Maria dan tot God de Vader die vaak als een strenge rechter wordt afgebeeld. Aan een moeder spreek je gemakkelijker je hart uit, dat geldt ook voor gelovige mensen. Toch mogen we nooit vergeten dat Maria groot werd omdat zij, die dienstmaagd des Heren, bereid was de moeder van Jezus te worden. Dat mogen we niet vergeten!

Wellicht een mooie reden om donderdag, in de Mariakapel van de kloosterkerk, even bij stil te staan. U bent van harte welkom, de deur is open.......

zondag 11 augustus 2019

Diaken Toon Jorink ziek

Onlangs kregen wij het bericht dat diaken Toon Jorink ziek is. Wat nu bekend is zal het herstel nog enige tijd vragen. Tot nader bericht gaat het pastoraal team, daar waar nodig, de taken van Toon overnemen.
Wij vragen uw gebed voor een spoedig herstel van Toon.
Toon, hiernaast een bloemetje als opkikker en wij wensen je beterschap toe.